Anunț devastator pentru întreaga omenire. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras semnalul de alarmă
- Iulia Moise
- 8 iunie 2019, 20:00
Situație alarmantă! Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un advertisment devastator. Omenirea intră într-o nouă fază, în care epidemiile mortale, precum „Ebola”, vor deveni ceva normal.
În acest context, OMS susține că ţările şi instituţiile de sănătate trebuie să se pregătească.
Până acum, Ebola a afectat grupuri relativ mici, mai puţin Republica Democratică Congo care se confruntă chiar în această perioadă cu a doua cea mai amplă epidemie înregistrată vreodată.
Specialiştii spun ca factorii care favorizează aceste crize sunt schimbările climatice, tăierea pădurilor tropicale, mobilitatea sporită a populaţiilor, conflictele şi guvernele ineficiente, scrie stirileprotv.ro.
Boala virală Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecțioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecțiuni hemoragice severe la oameni, primate și antilopele duiker, survenind în focare epidemice în Africa Centrală și Africa de Vest.
Are o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecțioasă, cu excepția rabiei). Se presupune că liliecii frugivori din familia Pteropodidae sunt gazdele naturale ale virusului Ebola. Virusul Ebola este introdus în populația umană după un contact strâns cu sângele, secrețiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate: cimpanzei, gorile, lilieci frugivori, antilope de pădure duiker și porci spinoși.
Apoi, boala se propagă în comunități prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele lezată sau mucoase) cu sângele, organele, secrețiile sau lichidele biologice (urina, saliva etc.) ale persoanelor infectate sau prin contact indirect prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide.
Virusul Ebola a fost identificat pentru prima dată în 1976, în două focare simultane: în Nzara (Sudan) și Yambuku (Republica Democrată Congo). Yambuku este situat în apropiere de râul Ebola, de unde vine numele bolii.
Perioada de incubație este în medie de 8 zile, cu extreme de 2-21 de zile. Debutul bolii este brusc, cu febră înaltă, frison, cefalee, mialgii, anorexie, asociată cu erupții cutanate (exantem). În următoarele 2-3 zile se adaugă greață, vome, diaree, faringită și fenomene hemoragice: hematemeză, melenă, echimoze și peteșii. Sunt afectate funcțiile renale și hepatice. Apar și tulburări nervoase, prostrație, anxietate, confuzie, pierderi de memorie, instabilitate. Moartea poate surveni la 6-9 zile de la debut, prin șoc, hipovolemie și hemoragii extinse generalizate. Rata de letalitate este estimată a fi intre 50-90%, cu mici diferențe în funcție de speciile de virus Ebola.