E un simptom banal, dar ascunde o maladie gravă. Cernobîl produce efecte și în 2020
- Andreea Vlad
- 27 noiembrie 2020, 07:27
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 300 de mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer tiroidian.
Cauzele acestei maladii nu sunt pe deplin cunoscute, însă specialiștii leagă numărul mare de cazuri de moștenirea genetică și de expunerea la unele radiații. Pentru România, dezastrul de la Cernobîl din anii ’80 a însemnat și o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri. Copiii de atunci, adulții de astăzi, sunt cei care au un risc crescut de cancer tiroidian.
Expert: Atenție la schimbarea vocii
“Durerea din zona glandei tiroide, modificările vocii și nodulii tiroidieni care apar sub vârsta de 20 de ani sunt simptome care trebuie semnalate medicului pentru că pot anunța un cancer tiroidian. De asemenea, orice umflătură din zona gâtului ar trebuie să vă pună pe gânduri, acest simptom fiind inclus pe lista semnelor care pot trăda un cancer”, spune prof dr. Tamer Karsidag, expert în tratarea cancerului tiroidian.
“Protocolul investigațiilor legate de un eventual cancer de tiroidă include o ecografie urmată de biopsie, dar PET-CT este o investigație pe care o recomand în multe cazuri dificile, atât pentru diagnosticarea cancerului, cât și pentru stabilirea celui mai bun tratament”, completează expertul.
Extirparea glandei tiroide sau doar a zonei afectate de cancer face parte din terapiile pentru cancer de tiroidă, alături de chimioterapie și radioterapie folosite în cazurile mai grave. “Sfatul meu este să protejați cu atenție sănătatea uneia dintre cele mai importante glande din corp, tiroida. Prin secreția sa de hormoni, aceasta reglează funcționarea întregului organism”, explică prof dr. Tamer Karsidag.
Numărul de cazuri a crescut la nivel global
Specialiștii avertizează că numărul cazurilor și al deceselor produse de cancrul tiroidian a crescut sensibil de mult. Astfel, la nivel global, au existat 95.030 de cazuri de cancer tiroidian și 22 070 de decese în anul 1990 și 255.490 cazuri și 41 240 de decese în 2017.
Concluzia: includeți investigațiile tiroidiene în programul anual de evaluare a sănătății. Și apelați la cei mai buni experți atunci când trebuie să recurgeți la un tratament pentru cea mai importantă glandă din corp. Doar așa aveți șanse maxime de vindecare pe termen lung a oricărei afecțiuni tiroidiene, benigne sau maligne.
Sursa: Doctorulzilei