Dacă știți că aveți stomacul mai sensibil, mare atenție la ce alimente și băuturi consumați! Unele dintre ele conțin castoreum (secreție odorantă a castorului, folosită în industria farmaceutică și în cea alimentară, dar și pentru fabricarea unor produse cosmetic) sau metilparaben, folosit inclusiv în bere.
Castoreum este o aromă naturală obținută prin uscarea glandelor perineale ale castorilor. Practic, din săculeții glandulari ai castorului se obțin arome de vanilie.
Aici s-a ajuns pentru că vanilina, substanţa principală din componența vaniliei, este greu de obținut. Procesul de producţie a păstăilor de vanilie durează 5, 6 ani.
În industria alimentară, castoreumul este etichetat ca „aromă naturală” în alimentele pe care le mâncăm. Mai trebuie spus că substanţa vâscoasă eliberată de castor se extrage inclusiv din excrementele uscate ale acestuia.
Datorită faptului că aceste animale consumă scoarța copacilor și plante, secrețiile lor au un miros de vanilie moscată. În industria alimentară, castoreumul îmbunătățește aromele fructelor.
În ce alimente și băuturi se folosește? În bomboane, gelatină, înghețată și băuturi cu arome de căpșuni și zmeură. Ce spun experții în nutrișie? Oricât de scârbos ar suna, această substanță este de fapt o alternativă sigură în comparație cu aromele artificiale.
Atenție la ce alimente și băuturi aveți pe masă
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a spus despre castoreum că este o substanță sigură pentru consumul uman. De asemenea, utilizarea ei pentru parfumuri nu prezintă rapoarte de reacții adverse. Oamenii de știință au descoperit chiar că are și rol de antibiotic natural.
Conform shape.com, Metilparabenul (para-hidroxibenzoatul de metil) este un compus organic cu formula chimică HO-C6H4-CO-O-CH3. Este esterul metilic al acidului para-hidroxibenzoic, fiind un membru al clasei parabenilor.
Sursa citată arartă că se găsește inclusiv în urina de câine și în feromonii sexuali ai acestuia. În alimente și în produse cosmetice, Metilparabenul are rol de conservant.
Având în vedere că face parte din marea familie a parabenilor, are proprietăți antimicrobiene și antifungice, motiv pentru care este atât de util. În prezent, Metilparabenul este acum sintetizat în laborator, fără a fi nevoie de câini în călduri.
Ce spun americanii despre Metilparaben?
Unde se găsește? Uneori, acesta este folosit conservant în bere și vin, tot pe post de conservant. De-a lungul anilor, parabenii au fost în prim-plan, din cauza posibilelor pericole pentru sănătate.
Sursa citată subliniază că oaemnii de știință au descoperit că Metilparabenul nu provoacă alte boli sau cancer. Cu toate acestea, el poate altera funcția mitocondrială din celulele noastre.
Unele persoane au o reacție alergică la Metilparaben. Deși FDA îl clasifică drept GRAS (n.r. - generally recognized as safe - în general recunoscut ca fiind sigur), multe companii de cosmetice fac eforturi pentru a-l elimina, conform shape.com.