Este stare de urgență în mai multe țări. Un taifun mătură, efectiv, unele dintre cele mai căutate zone turistice de pe mapamond.

Autoritățile au anunțat stare de urgență și măsuri extreme legate de urgia care se abate, în următoarele ore și zile, peste mai multe țări și continente.

Taifunul Molave a crescut în intensitate până la nivel de super taifun, marţi dimineaţă, ciclonul tropical fiind însoţit de viteze ale vântului de circa 45 de metri pe secundă în centrul său.

Anunțul a fost făcut de biroul meteorologic din provincia insulară Hainan, din sudul Chinei, relatează agenţia Xinhua.

Practic, al 18-lea taifun format în acest an, denumit Molave, a făcut ravagii în Filipine înainte de a ajunge, marţi dimineaţă, în zona sud-estică a Mării Chinei de Sud, la aproximativ 500 kilometri distanţă de Insula Yongxing, una dintre insulele din Arhipelagul Spratly (Xisha).

Furtuni provocate de acest super taifun sunt aşteptate în Hainan marţi şi miercuri, arată prognozele mteeorologilor.

Consiliul naţional pentru reducerea şi gestionarea riscului de dezastre a anunțat,marți, că vântul puternic şi ploile care însoţesc taifunul Molave au lăsat în urmă trei morţi în Filipine, iar alte 13 persoane sunt date dispărute.

Guvernul anunţă că se pregăteşte de evacuarea a aproape 1,3 milioane de persoane din zone cu risc

Peste jumătate de milion de persoane urmau să fie evacuate din calea taifunului, au anunțat autorităţile din Vietnam.

De asemenea, sute de zboruri au fost anulate, iar şcolile au fost închise în zonele de mare risc, transmite Reuters.

Prognozele meteeorologice arată că taifunul Molave, însoţit de viteze ale vântului de până la 165 de kilometri la oră, va atinge zona de uscat în Vietnam miercuri dimineaţă.

Molave este a patra furtună care loveşte ţara din Asia de Sud-Est în această lună, agravând situaţia din regiunile centrale unde cel puţin 130 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren şi multe alte persoane sunt în continuare date dispărute.

Mass-media de stat, care citează agenţia pentru situaţii de urgenţă, transmite că aproximativ 572.000 de persoane trebuie să fie evacuate de autorităţi până marţi la ora locală 17.00.

Guvernul din Vietnam a anunţat, luni, că se pregăteşte de evacuarea a aproape 1,3 milioane de persoane din zone cu risc.

Premierul din Vietnam a comparat ciclonul tropical Molave cu taifunul Damrey, care a provocat decesul a peste 100 de persoane şi a cauzat daune de aproximativ 22 miliarde de dongi (949,3 milioane de dolari), în centrul ţării, în urmă cu trei ani.