E oficial! NASA trimite o „armă″ care va lovi un asteroid. Misiune de apărare planetară

foto: pixabay.com

Pentru a permite omenirii să se protejeze cât mai eficient în cazul în care un asteroid uriaș ar lovi Pământul, NASA va lansa curând o misiune de apărare planetară. Asta înseamnă că un vehicul special creat pentru această misiune va lovi un asteroid și îi va devia traiectoria.

Așadar, în aproximativ 10 luni, vehiculul spaţial creat de NASA va lovi suprafaţa unui asteroid. Misiunea este considerată una de „apărare planetară″, iar scenariul amintește de celebrul film Armageddon. Amintim că în producția realizată la Hollywood, Bruce Willis şi Ben Affleck salvau planeta de un asteroid uriaş care se îndrepta spre Pământ.

Revenind la misiunea care reprezintă o premieră pentru NASA, trebuie spus că se va desfășura cu toate că niciun mare asteroid cunoscut nu se află în prezent pe o traiectorie de coliziune. Pur și simplu, este doar un experiment, care să ajute NASA să se pregătească în fața amenințării generate de un asteroid.

„Nu vrem să ne aflăm în situaţia în care un asteroid se îndreaptă spre Terra şi noi ar trebui să testăm această tehnică abia atunci, pentru prima dată″, a declarat Lindley Johnson, directorul departamentului de Apărare planetară din cadrul NASA.

DART, „arma″ testată de NASA pe asteroid

DART (n.r. - săgeată în limba engleză şi acronim pentru Double Asteroid Redirection Test)! Așa este numită misiunea care va fi lansată din California cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX. Data aleasă? 23 noiembrie, la ora locală 22:20.

Zece luni mai târziu, vehiculul spaţial va izbi ţinta situată atunci la 11 milioane de kilometri depărtare de Terra. El trebuie să ajungă mai întâi lângă un asteroid mare, Didymos, cu diametrul de 780 de metri.

Pe orbita lui se află o lună, Dimorphos, cu diametrul de 160 de metri. Pe această lună îşi va încheia călătoria spaţială vehiculul NASA. El va lovi ținta cu 24.000 de kilometri pe oră.

Nu s-a dezvăluit dacă va fi folosită doar viteza uluitoare sau vehicului NASA va avea la bord și o încărcătură explozibilă specială. „Acel impact nu va distruge asteroidul, îi va da doar o mică lovitură″, a completat Nancy Chabot, de la Facultatea de Fizică aplicată. din cadrul Universităţii Johns Hopkins.

foto: pxfuel.com

Încă mai sunt calcule de făcut

Instituția de învățământ superior coordonează misiunea în parteneriat cu NASA. Mai departe, orbita micului asteroid din jurul marelui asteroid va fi redusă cu doar „aproximativ 1%″. Suficient pentru devierea traiectoriei.

Datorită informațiilor culese cu ajutorul telescoapelor, s-a aflat că Dimorphos realizează o rotaţie completă în jurul lui Didymos în exact 11 ore şi 55 de minute. Perioada de rotaţia va fi măsurată din nou după coliziune.

Pentru moment, oamenii de ştiinţă nu cunosc care vor fi modificările exacte după coliziune. Pentru a construi tabloul complet, este nevoie de numeroşi factori. Printre aceștia se numără inclusiv unghiul de impact, aspectul suprafeţei asteroidului, compoziţia sa şi masa lui exactă.

Principala informație care va apărea după experiment contează cel mai mult. „Dacă într-o bună zi un asteroid este descoperit pe o traiectorie de coliziune cu Terra, vom avea o idee despre forţa de care vom avea nevoie pentru ca acel asteroid să treacă pe lângă Terra″, a explicat Andy Cheng, cercetător la Universitatea Johns Hopkins.

NASA a investit o sumă uriașă în misiune

Costul total al misiunii este de 330 de milioane de dolari, iar dacă testul va fi concludent, NASA are deja un plan pregătit. „Credem că această tehnică va putea să facă parte dintr-o trusă de scule pe care noi începem să o umplem cu diverse instrumente pentru a devia un asteroid″, a declarat Lindley Johnson, conform Agerpres.

Totodată, el s-a referit și la alte metode precum utilizarea forţei gravitaţionale a unui vehicul care zboară foarte aproape de un asteroid pentru o lungă perioadă.

De asemenea, a vorbit și despre utilizarea unui laser, o metodă ce aduce aminte de filmele SF. Totuși, în prezent este esențială identificarea ameninţărilor potenţiale.

Măsuri de protecție pentru planeta Pământ

„Strategia este de a găsi aceste obiecte nu doar cu câţiva ani înainte, ci cu decenii înainte de apariţia unui pericol de coliziune cu Terra″, a subliniat expertul american.

Cercetătorii de la NASA au aflat că aproximativ 27.000 de asteroizi sunt apropiaţi de planeta noastră. Unul dintre ei este asteroidul Bennu. Acesta măsoară 500 de metri în diametru și este unul dintre cei doi asteroizi identificaţi în Sistemul Solar.

Bennu prezintă cel mai mare risc pentru Pământ, potrivit specialiştilor NASA. Chiar și așa, sursa citată a notat că până în 2300, riscul de coliziune este de doar 0,057%.