Evenimentul Zilei > Social > E OFICIAL!! Banii nu aduc fericirea!
E OFICIAL!! Banii nu aduc fericirea!

E OFICIAL!! Banii nu aduc fericirea!

Indiferent de cât de mulți bani vei avea vreodată, nu vei fi niciodată pe deplin fericit. Aceasta este concluzia unui studiu senzațional efectuat la Harvard Business School. Studiul este considerat a fi primul de acest gen din lume. 2.000 de milionari au fost rugați să răspundă la chestionarele acestui studiu. Indiferent de averea lor, toți au răspuns că le-ar trebui mai mulți bani ca să fie cu adevărat fericiți. Bine, bine, dar totuși de cât este nevoie ca să fii fericit?

De vorbă cu 2000 de milionari

Profesorul Michael Norton, care a condus cercetarea, le-a cerut bogaților subiecți (majoritatea clienții unei bănci de investiții de mare anvergură) să-și clasifice nivelul de fericire pe o scară de la unu la zece și apoi să spună de ce avere ar avea nevoie ca să se considere cu adevărat fericiți. Unii dintre acești oameni foarte bogați au spus chiar că fericirea nu poate fi atinsă, indiferent de cât de mulți bani ai putea avea. Cei mai mulți însă cred că ar trebui cel puțin să-și dubleze averea ca să ajungă la multdorita fericire.

Nimeni nu este cu adevărat fericit

”În general, tuturor le-ar trebui de două sau de trei ori mai mulți bani”, a scris profesorul Norton în revista The Atlantic. De fapt, un sfert dintre bogații  care aveau numai 1, 5 milioane de dolari, și care au fost de acord să participe la studiu, au declarat că le-ar trebui de 11 ori mai mulți bani ca să fie fericiți de-a dreptul. O altă pătrime a opinat că le-ar fi suficienți doar de șase ori mai mulți bani.  Mai modestă, o altă pătrime spune că s-ar mulțumi și cu două ori mai multă avere. Interesant este că răspunsurile nu au fost influențate cu adevărat de mărimea averii celor solicitați. Adică și cei ce avea deja 7, 5 milioane de dolari, au cerut cel puțin dublarea averii pentru a fi fericiți, lucru care l-au cerut și unii ce aveau numai 4 milioane de dolari. ”Ideea este că, indiferent de câți bani ar avea, oamenilor le trebuie mai mulți ca să simtă că sunt fericiți”, a concluzionat profesorul Norton.

Genele îmbogățirii există

Foarte interesant, cei care și-au câștigat prin propriile puteri averea sunt mai fericiți decât cei care au moștenit-o, ceea ce sugerează faptul că victoriile personale pot fi o cheie către fericire. Concluziile acestui studiului au fost publicate integral în Buletinul Psihologiei Sociale și a Personalității. O cercetare anterioară, însă, estima ca fericirea legată de bani poate fi atinsă atunci când persoana în cauză câștigă mai mult de 100.000 de dolari pe an, lucru pe care noua cercetare îl contrazice ferm, sugerând că fericirea poate fi atinsă numai prin acumularea averii. Un al treilea studiu, la care au participat mai mult de 20.000 de oameni din Marea Britanie, Statele Unite și Noua Zeelandă, a scos la iveală faptul că o anumită combinație de gene îl poate ajuta pe posesorul lor să aibă o carieră de succes și să facă repede avere. Cum s-ar spune, unii dintre noi sunt programați genetic să devină bogați, indiferent de clasa socială căreia îi aparțin. Dar și educația, s-a dovedit, este de ajutor în demersul construirii unei vieți mai bune.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: