Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat că, în acest moment, situația este neclară în privința celei de-a 4-a doze a vaccinului. Când se va luat o decizie.
Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre posibilitatea ca în țara noastră să se administreze și doza a 4-a a vaccinului împotriva coronavirusului. Deși, în principiu, crede că nu se va ajunge la acest scenariu, oficialul a spus că asta va depinde și de evoluția pandemiei.
Ce spune Raed Arafat despre cea de-a 4-a doză a vaccinului împotriva coronavirusului
„Nu cred că vom ajunge acolo, dar știți cum este, totul depinde de cum evoluează lucrurile, totul depinde de ce variante pot să apară, dacă apare vreo variantă care să fie una care îngrijorează. La acest moment, cum merge treaba, probabil că nu vom ajunge doza a patra.
Probabil, și e o altă variantă, să ajungem ca acest virus să devină endemic, asta înseamnă că așa cum facem vaccinul anual pentru gripă sezonieră, să includem inclusiv un vaccin anual pentru SARS-CoV-2 care să ne protejeze”, a spus Raed Arafat la Digi 24.
„Nu știm! Nu mă pronunț, pentru că nu este domeniul meu în care să fiu foarte aprofundat, să vin să vă dau argumente și tot. Aici, colegii care sunt pe partea de imunologie, pe partea de epidemiologie, virologie, ei pot să vină și să spună ce cred. Dar, din ce citim și din ce urmărim pe partea științifică, există această posibilitate de vaccinare anuală, sezonieră, dacă devine o infecție endemică, să zicem, sezonieră, care apare în sezon, cum apare gripa sezonieră, și ne vaccinăm. Eu mă vaccinez în fiecare an pentru gripă”, a mai afirmat Raed Arafat.
EMA și-a declarat scepticismul legat de o nouă doză
Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că el este necesar acest lucru.
Pe de altă parte, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-a exprimat îndoielile în ceea ce privește administrarea unei a patra doze pentru întreaga populație, afirmând însă că aceasta ar putea fi utilă pentru persoanele imunocompromise.