În plin scandal cu privire la certificatul verde, avocatul Daniel Ionașcu a explicat de ce certificatul verde nu poate stopa pandemia de COVID-19 şi cât de greșită este această abordare faţă de cetățeni.
Avocatul Daniel Ionașcu consideră că pandemia nu se poate trata printr-o problemă de drept, pentru că atunci când intervii în libertățile oamenilor crezând că tu vei putea prin îngrădirea libertăților să stopezi medical o boală este o mare greșeală.
Daniel Ionașcu: „Trebuie să începem să definim lucrurile - în mod evident pandemia există, în mod evident există mortalitate, în mod evident există un virus care a fost pe alocuri foarte agresiv, pe alocuri a fost mai puțin agresiv. Când vorbim de viruși, vorbim de boală, de pandemie, este o problema eminamente medicală care trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate la cel mai înalt nivel de specialitate și de specialiști.
Problema certificatului în raport cu pandemia e o problemă juridică, e o problemă de drept. Nu se poate trata printr-o problemă de drept o pandemie și nici o boală. Prin urmare, atâta timp cât intervii în libertățile oamenilor crezând că tu vei putea prin îngrădirea libertăților să stopezi medical o boală este o mare greșeală. Cât de mare e greșeala la noi?
O greșeală gravă: Pe străzile din București au fost scoase tancuri cu militari și cu glonț de război pe țeavă
Avocatul mai spune: Atât de mare este greşeala încât la debutul pandemiei pe străzile din București au fost scoase tancuri cu militari și cu glonț de război pe țeavă. Ei, n-au împușcat virusul. Pentru că nu l-au putut împușca, nici prin îngrădirea libertății umane nu poți să faci altceva decât să distrugi, nu să vindeci”, a spus Daniel Ionașcu, în emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu.
Dacă în Marea Britanie se ridică toate restricțiile deși numărul infectărilor cu Omicron este mare, la noi se insistă pe certificatul verde.
Alexandru Rafila a explicat că limitarea valabilității certificatelor verzi la 9 luni după încheierea schemei de vaccinare e valabilă doar pentru circulația în spațiul UE.
„Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi aplicat și în țara noastră, că și cetățenii români circulă în spațiul european”, a declarat ministrul Sănătății
Rafila, despre accesul în anumite instituții sau spații economice
„E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană”, a declarat Alexandru Rafila.