Chiar dacă banul e “ochiul dracului”, se cere chibzuit cu frică de Dunnezeu. Știe asta și Papa Francisc, care are motive mari de îngrijorare. Vaticanul va fi lovit în plin de recesiunea provocată de pandemia Covid-19.
Specialiștii de la Vatican estimează că, în cel mai bun caz, deficitul financiar va atinge 28% în acest an. Estimările pesimiste vorbesc, însă, de cifre mult mai mari -60-80%
Situația este cu atât mai gravă, cu cât posibilitățile de manevră sunt extrem de limitate. Conform ziarului italian Il Messaggero, Vaticanul „spre deosebire de alte state are foarte puține pârghii pentru a opera în caz de declin economic.
Fluxul de resurse (mai mult sau mai puțin stabil în ultimii ani) este de aproximativ 270 de milioane, în timp ce cheltuielile înregistrate au fost, în medie, egale cu 320 de milioane de euro. Experții Papei se tem că această tendința negativă va continua, în ciuda eforturilor de limitare a cheltuielilor.
Până acum,Vaticanul a reușit să se păstreze pe linia de plutire grație sprijinului Obolo di San Pietro, un fond costituit din donații. Dar banii obținuți de aici s-ar putea diminua, dat fiind că toată lumea are de suferit de pe urma pandemiei.
Papa Francisc a impus de ceva timp măsuri de limitare a cheltuielilor.Astfel, toate târgurile, expozițiile și conferințele organizate sub patronajul Sfântului Scaun au fost anulate și nu este permisă nicio achiziție de mobilier sau echipamente pentru birouri.
Lovituri vin din toate părțile. De exemplu, Muzeele Vaticanului au fost închise începând cu 9 martie 2020, ceea ce micșorează și mai tare încasările.
Într-o scrisoare, semnată de cardinalul Giuseppe Bertello și episcopul Fernando Vérgez Alzaga și adresată tuturor directorilor și șefilor de birou însărcinați să țină frâiele statului Vatican, se poate citi: „Dorința supremă de a garanta menținerea ocupării forței de muncă a fost întotdeauna reiterată”.
Plata salariilor tuturor celor care sunt în slujba Sfântului Scaun, precum și ajutorarea săracilor s-ar putea să nu mai fie, însă, o sarcină prea ușoară.
Deși navighează în ape tulburi din punct de vedere financiar, Vaticanul e hotărât să garanteze Bisericilor naționale un rol central în furnizarea de ajutor economic și social celor care i-au pierdut sursele de venit din cauza pandemiei. Atfel, Conferința Episcopilor din Italia a alocat o jumătate de miliard de euro pentru a combate efectele Crizei Covid-19.