Iranul, comerțul, clima - în contextul confruntărilor cu adminsitrația Trump, Germania se repoziționează de partea Chinei. Schimbările la nivel global nu fac să dispară vechile disensiuni, apreciază Fabian von der Mark.
Vizita Angelei Merkel în China lasă impresia unei călătorii la cel mai bun prieten descoperit de curând. Se întâlnesc astfel două puteri economice, nevoite să-și apere interesele în fața unor atacuri multiple. Germania și China riscă să piardă miliarde ca urmare a faptului că SUA vor să instituie sancțiuni severe împotriva Iranului și să adopte taxe vamale protecționiste și alte bariere în calea comerțului mondial liber. Într-o astfel de situație ai nevoie de prieteni puternici.
O reorientare a politicii externe germane?
Într-adevăr denunțara unilaterală de către Trump a acordului încheiat cu Iranul reprezintă pentru Germania o cezură. Aliatul apropiat, SUA, ignoră atât intersele de securitate cât și pe cele economice ale Europei occidentale. Angela Merkel i-a prezentat, în zadar, șefului Casei Albe situația din perspectivă europeană. Acum, Germania se află împreună cu UE în aceeași tabără cu Rusia și China. Să fie aceasta o șansă de aprofundare a relațiilor cu Beijingul sau chiar o reorientare a politicii externe germane?
Cu siguranță nu, dar Angela Merkel trebuie să accepte la nivel internațional ceva ce nu i-ar conveni nici la nivel național. Anume să facă politică în constelații schimbătoare. Fără ancora fermă SUA, Merkel trebuie să încheie alianțe ad-hoc - în funcție de obiectiv, inclusiv cu China. Diplomați germani vorbesc de aceea nu de noi axe ci de "paralele de interes", care apar ca un imperativ al momentului. În ce privește Iranul, o astfel de paralelă este cea cu China, cel mai mare importator de petrol iranian.
Se conturează oare o nouă coaliție anti-Trump în chestiunea iraniană prin UE, respectiv Germania, Mara Britanie și Franță, alături de China și Rusia? Cancelara germană nu va juca la Beijing această carte dar o va arăta demonstrativ. La fel ca și la Washington, Soci și Sofia, Merkel va sublinia importanța parteneriatului transatlantic, evidențiind totodată că Germania nu este singura țară care nu are de gând să renunțe la înțelegereile internaționale în vigoare.
Ce este important pentru Germania
Respectarea acordurilor încheiate va constitui o temă de discuție nu doar în dialogul de la distanță cu SUA, ci va fi abordată și în cadrul convorbirilor din China. Merkel va trebui să le explice și partenerilor de dialog chinezi care sunt așteptările Germaniei în privința respectării patentelor și a secretelor de fabricație ale firmelor germane. Va avea deasemnea datoria să insiste asupra faptului că întreprinzătorii germani trebuie să se bucure de aceleași drepturi în China ca și cei chinezi în Germania. Iar privitor la accesul pe piețe nu e permisă dubla măsură.
Fie miza comună oricât de importantă la nivelul politicii mondiale, Germania are datoria de a nu-și ignora propiile interese și de a aminti de valorile pe care le susține. Deoarece China nu este doar un rival economic tot mai puternic; și modelel sociale sunt în concurență. La capitolele stat de drept, drepturile omului și libertatea presei este limpede că Beijingul se află la o mare distanță de standardele democratice, pe care Germania le așteaptă din partea prietenilor cu adevărat apropiați.
- Data 23.05.2018
- Autoare/Autor Fabian von der Mark