Doi moguli ai tehnologiei care fac parte din Defense Innovation Board, un grup consultativ din Pentagon, au donat aproape 10 milioane de dolari în acest ciclu electoral unor grupuri politice de stânga, multe dintre ele opozante ale președintelui Trump.
Unul dintre aceștia, fostul președinte-director general al Google, Eric Schmidt, a donat 750.000 de dolari nu mai departe de luna trecută, unui comitet de acțiune politică fondat de foști membri ai echipei de campanie electorală a lui Obama.
Respectivul comitet a dat publicității un clip electoral care afirmă că nucleul electoral al lui Trump este reprezentat de naționaliști albi și de simpatizanți ai președintelui rus Vladimir Putin, scrie Daily Caller.
Celălalt mogul tech, co-fondatorul LinkedIn Reid Hoffman, a fost implicat în mai multe proiecte politice controversate, printre care o campanie care a folosit identități false pe rețelele sociale pentru a alunga alegătorii unui candidat Republican pentru Senat din Alabama, în 2017.
Pozițiile miliardarilor anti-Trump, într-un bord consultativ la vârful Pentagonului, în timpul administrației Trump, ridică numeroase semne de întrebare.
„A afla că niște personaje care îl disprețuiesc și subminează în mod deschis se află în aceste consilii, în vreme ce doar doi dintre cei 15 membri ai comitetului nostru consultativ pentru securitate națională din echipa de campanie au obținut posturi în cadrul administrației este pur și simplu oribil”, a declarat pentru Daily Caller JD Gordon, care a fost consilier pentru securitate națională al lui Trump în campania electorală.
Gordon, care a fost purtător de cuvânt al Pentagonului timp de patru ani în administrația George W. Bush, spune că aceste consilii consultative, precum Defense Innovation Board (DIB), au în mod normal o influență redusă în interiorul Pentagonului. Totuși, „calitatea de membru (în aceste consilii) s-a dovedit extrem de valoroasă pentru avansare în carieră, oportunități financiare și alte beneficii.”
Ash Carter, secretar al Apărării în administrația Obama, a fost cel care a creat DIB în martie 2016 pentru consilierea Pentagonului în domeniul îmbunătățirii utilizării sistemelor tehnologice în cadrul armatei.
DIB, care primește un buget anual de 600.000 de dolari, are 16 membri, majoritatea făcând parte din industria tech. Memnrii consiliului nu sunt retribuiți, dar sunt considerați „angajați speciali ai guvernului”.