Astăzi vom aborda două subiecte de interes. Și anume durerile musculare și durerile de oase. Vom diferenția cele două tipuri de dureri și vom expune cauzele care duc la apariția acestora, dar și ce anume putem face pentru a le preveni.
Este important să știm că durerea în sine, fie că este vorba de cea musculară, fie că vorbim de cea osoasă, nu reprezintă o afecțiune ori o boală în sine. Durerile sunt de fapt un simptom, legat de cele mai multe ori de o afecșiune care duce la destabilizarea organismului.
În același timp vom expune care sunt tratamentele pentru fiecare tip de durere, respectiv musculară și osoasă, cele mai întâlnite fiind acele dureri articulare care afectează preponderent femeile.
Ce sunt durerile musculare? Ce sunt durerile osoase?
Ele mai sunt denumite și mialgii, iar aici trebuie spus că durerile musculare sunt frecvent întâlnite la orice categorie de vârstă. Aceste dureri musculare pot apărea oriunde având în vedere faptul că organismul este acoperit aproape în întregime de țesut muscular.
De cele mai multe ori aceste dureri regăsite la nivelul mușchilor sunt determinate de suprasolicitarea mușchilor ori diferite traumatisme, însă pot exista și alte cauze, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
În schimb, atunci când vorbim despre durerile osoase, acestea se manifestă la nivelul oaselor prin disconfort sau o sensibilitate extremă la unul sau mai multe oase. Când vorbim despre dureri de oase nu ne referim la o afecțiune în sine, tocmai pentru că acestea sunt mai degrabă un simptom legat de boli sau afecțiuni care pot destabiliza funcțiile sau structurile normale ale oaselor.
Crampele musculare și sarcina la femei.
Ce înseamnă de fapt crampele musculare? Acestea sunt contracții dureroase la nivelul mușchilor ce apar frecvent în timpul nopții. Femeile însărcinate în trimestrul 2 sau 3 sunt mult mai predispuse la aceste crampe musculare. Pentru a putea scăpa de aceste dureri putem întinde muschiul afectat până când durerea dispare.
O altă modalitate de a scăpa de durerile cauzate de aceste crampe putem încerca printr-un duș fierbinte ori printr-un masaj cu gheață. Pentru a putea preveni astfel de manifestații la nivelul mușchilor trebuie să știm că mersul pe jos este un bun factor pentru a scăpa de crampe. O altă modalitate de a scăpa de sceste crampe este menținerea picioarelor ridicate.
În schimb, dacă această durere musculară este constantă, ori se observă la nivelul gambelor o modificare prin mărirea acesteia și în același timp zona este sensibilă la atingere, următorul pas este apelul către medicul obstetrician. Tocmai pentru că acest lucru este un semn că la nivelul venelor s-a format un cheag de sânge, iar acest lucru necesită un control imediat.
Cauze care determină apariția durerilor musculare și osoase.
Durerile musculare și osoase se instalează ca urmare a unor acțiuni voite ori nu asupra corpului nostru.
Atunci când ne referim la cauzele care au determinat apariția durerilor musculare, vorbim în primul rând despre stresul acumulat ori despre urmările unei activități fizice. Însă cele mai frecvente cauze sunt tensiunile musculare acumulate în una sau mai multe zone ale corpului.
Așa cum ne informează acest site romanesc, exercițiile fizice intense, care formează o suprasolicitare a mușchiului, ori un traumatism muscular ce se produce în timpul suprasolicitării fizice. În același timp, o cauză frecventă este ca urmare a efectuării incorecte a exercițiilor sau chiar atunci când sărim peste exercițiile fizice de încălzire și întindere înainte de antrenament.
Însă atunci când experimentăm o durere musculară la nivelul întregului corp, este bine să consultăm medicul tocmai pentru că această durere răspândită poate fi de fapt urmare a unei infecții, ori afecțiuni, ori de cele mai multe ori o reacție adversă a unor medicamente.
De cealaltă parte se află durerile de oase. Cauzele apariției durerilor de oase pot fi cauzate de leziuni în urma unui accident de mașina, ori o cădere. Durerea apare atunci când după impact osul se rupe ori se fracurează, astfel se crează un disconfort în zona afectată.
O altă cauză este legată de deficitul de minerale din organism. Oasele au nevoie de o multitudine de minerale și vitamine. Printre acestea se numără și calciu și vitamina D. Atunci când în organism se crează creanțe pe o perioadă mai lungă de timp, pot cauza adesea osteoporoza.
Cancerul metastazic și cancerul osos pot fi cauze ale apariției durerilor de oase. În ceea ce privește cancerul metastazic, acesta se referă la celule tumorale la nivelul unui organ și care se răspândesc și în alte părți ale corpului. Rezultatul afectează funcțiile obișnuite ale organelor afectate. Printre cele mai frecvente afecțiuni care se pot răspândi și la nivelul oaselor se numără cancerul de sân, plămân, tiroida, dar și prostata.
Cum prevenim apariția acestor dureri?
Este bine să menționăm faptul că durerile musculare și osoase pot fi prevenite. În ceea ce privește durerile musculare, cauzele nu sunt în totalitate înțelese, însă vom expune câteva sfaturi care ar putea ajuta la prevenirea apariției acestora.
În primul rând contează foarte mult hidratarea. Trebuie neapărat să ne asigurăm că bem zilnic o cantitate suficientă de apă. Importanța apei în organism vine de la faptul că aceasta ajută celulele musculare să fie hidratate, iar contracția și relaxarea mușchiului să fie normală.
În al doilea rând trebuie să avem grijă la tipul de încălțaminte pe care îl alegem, tocmai pentru că încălțămintea trebuie să fie comodă, să susțină piciorul și să fie utilă. Exercițiile fizice sunt și ele de foarte mare ajutor etunci când vrem să prevenim astfel de dureri cauzate de crampele musculare, mai ales exercițiile care vizează mușchii gambelor.
Un alt mod care previne durerea la nivelul musculaturii este introducerea în turina zilnică a suplimentelor cu magneziu. Se spune că suplimentele care conțin magneziu ar putea ajuta la prevenirea apariției crampelor musculare, mai ales în timpul sarcinii. Însă trebuie să știm că în cazul femeilor însărcinate, suplimetele de orice tip se pot lua doar cu acordul medicului obstetrician.
În schimb, atunci când vorbim despre dureri de oase, putem preveni apariția acestora prin terapia fizică, dar și prin exercițiile efectuate regulat, lucru care ajută și la mărirea forței fizice și a rezistenței generale a corpului. În același timp, exercițiile fizice ajută și la creșterea densității osoase.
Printre recomandările de exerciții fizice ar putea fi întinderile, mersul pe jos, mersul cu bicicleta atunci când persoana suferă de dureri lombare. Ori în cazul în care persoana este diagnosticată cu osteoporoză este indicată practicarea dansului, urcatului, mersul pe jos sau mersul pe bicicletă.
Însă trebuie să știm că atunci când persoana a suferit o intervenție chirurgicală de înlocuire a unei articulații, tebuie evitat pe cât se poate de mult solicitarea intensă, dar se pot alege exerciții precum înotul sau mersul pe bicicletă, însă toate aceste exerciții trebuie discutate cu medicul înainte de a face o alegere, tocmai pentru a putea vedea care dintre aceste forme de mișcare este mai potrivită.
Sunt eficiente tratamentele naturiste atunci când vine vorba despre durerile musculare și osoase?
De cele mai multe ori aceste dureri pot fi tratate acasă, de aceea multe persoane apelează la ceea ce numim leacuri bătrânești pentru articulații. Printre aceste leacuri se numără și utilizarea turmericului care are proprietăți antiinflamatorii. În același timp, ghimbirul are atât proprietăți antiinflamatorii, cât și de calmare a durerii.
Tot din categoria de leacuri bătrânești pentru articulații fac parte si cremele cu extract din plante precum arnica, ghimbirul sau calendula. Ori un tratament cu gelatină alimentară pentru articulații. Gelatina este folosită nu doar în alimentație, aceasta fiind folosită în industria cosmetică, dar și în cea farmaceutică.
Un tratament cu gelatină alimentară pentru articulații poate îmbunătății sănătatea articulațiilor și a oaselor, tocmai datorită conținutului de colagen care este un component esențial pentru cartilaje, tendoane și ligamente. Gelatina ajută la reducerea durerilor, dar și la prevenirea uzurii de cartilaje.
În ceea ce privește durerile musculare și remediile pentru aceste dureri, lucrurile par a fi mai simplificate. Durerile musculare răspund foarte bine atunci când vine vorba despre tratamente naturiste ce se efecutează în confortul casei fiecăruia dintre noi. Printre aceste remedii se numără repausul pentru zona afectată și aplicarea de gheață pentru a reduce inflamarea.
În același timp putem efectua exerciții care ne pot scăpa de stres, printre care se numără și meditația. În cazul în care aceste remedii nu dau roade, putem apela la tratamentul antialgic pentru atenuarea durerii. Însă este cel mai indicat să ne adresăm medicului pentru a putea indica un tratament corect și o doză potrivită fiecăruia.