Evenimentul Zilei > Justitie > După șase ani de procese, ”Dosarul Loteria II” se reia de la zero
După șase ani de procese, ”Dosarul Loteria II” se reia de la zero

După șase ani de procese, ”Dosarul Loteria II” se reia de la zero

Magistrații Tribunalului București au decis rejudecarea dosarului în care sunt inculpați George Copos şi șefa Trustului Intact, Camelia Voiculescu. Cei doi sunt acuzaţi că au manipulat piaţa de capital din România, fiind cercetaţi pentru spălare de bani şi fals

Pe 29 decembrie 2008, procurorii DNA i-au trimis in judecată pe George Copos, Camelia Voiculescu și Sorin Pantiș, alături de alte zece persoane, sub acuzația de manipulare a pieței de capital. O societate a lui Copos ar fi creat prejudiciul de 600 de mii de dolari Fondului Proprietății de Stat. Copos se află la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat în ”Dosarul Transferurilor”. El este coleg cu Sorin Pantiș, care a fost condamnat în ”Dosarul ICA”, împreună cu Dan Voiculescu, tatăl Cameliei Voiculescu.

Firma lui Copos, Ana Electronic, ar fi avut creanțe fictive de peste 500 de mii de lei, transformate ilegal în acţiuni la Fondul Proprietatea de Stat. Pentru a ascunde caracterul ilicit al tranzacţiei, procurorii spun că George Copos a vândut Loteriei Române, între anii 2002 şi 2004, prin mai mulţi intermediari, 38 de spații comerciale la un pret de peste 10 ori mai mare decât cel real, afacere care face obiectul dosarului Loteria I. O parte din banii cu care au fost cumpărate spaţiile ar fi fost împrumutaţi de Copos, fără dobândă, de la Camelia Voiculescu şi grupul Grivco.
Citeste si:

Magistrații Tribunalului București au decis, pe 27 mai 2009, să decline competența privind judecarea procesului Loteria II în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție. La data de 23 octombrie 2009, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că nu este competentă să judece dosarul Loteria II şi a trimis dosarul la tribunal.

În dosarul Loteria II sunt cercetate în total 12 persoane. În acelaşi caz a fost anchetat şi preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, scos în cele din urmă de sub urmărire. El se află în Penitenciarul Rahova, unde ispășește o pedeapsă de 10 ani de închisoare în pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, prejudiciul în acest dosar fiind de 60 de milioane de euro.