După prietenia Macron-Putin, o altă idilă: Belarus vrea în brațe la Trump

Inițiativa îi aparține președintelui Alexandr Lukașenko, care l-a primit pe consilierul de securitate națională al lui Trump, John Bolton

După ce Macron a întins mâna Kremlinului, Belarus caută o apropiere de Statele Unite."Ne-am propus constant, din momentul în care relațiile s-au deteriorat cu Statele Unite, să întoarcem această pagină nefericită și să deschidem un nou capitol", a declarat președintele Belarus, Alexandr Lukașenko.  „Aceasta ne va permite să creem o bază pentru viitoarele noastre relații”, a adăugat liderul de la Minsk, precizând că s-a întreținut recent „cu mulți experți și specialiști americani”.

Potrivit lui Lukașenko, consilierul John Bolton a salutat această „cotitură”. „Istoria avansează. A trecut mult timp de la prăbușirea URSS și situația geopolitică s-a schimbat. Se schimbă chiar în momentul în care discutăm acum”, a spus Bolton, citat de Opex 360.

În ceea ce privește Belarus, această situație se schimbă, deoarece relațiile acestei țări cu cu Rusia au luat o nouă turnură în ultimele luni și, mai ales, după o scurtă frază rostită de premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev. „Rusia este pregătită să meargă mai departe în crearea unui stat unificat” cu Belarus, a lansat Medvedev

În realitate, Medvedev amintea de existența Tratatului privind Uniunea Rusiei și Belarusului, care, semnat în 1999, prevedea înființarea unei confederații între cele două țări, înainte ca acestea să poată fi contopite.

Numai că acest text nu a fost aplicat niciodată. Iar Belarul nu urmărește nici o „unire” cu Moscova, măcar din simplul fapt că prin aceasta ar ceda toate levierele țării Kremlinului. Tradus altfel, ar fi o anexare ilegală (deloc prima în cazul Rusiei...) care i-ar permite lui Vladimir Putin să candideze pentru al treilea mandat. Constituția Rusiei interzice exercitatea a trei mandate consecutive. Scenariul contopirii Belarus cu Rusia a fost vehiculat: o altă țară, o altă Constituție...

Potrivit lui Alexandr Lukașenko, 98% din bieloruși ar fi ostili unei unificări cu Rusia. „Dacă cineva vrea să ne distrugă și să ne forțeze să devenim subiect al Rusiei, asta nu se va întâmpla niciodată ”, a mai spus președintele bielorus în cadrul unei conferințe de presă.

Ulterior, relațiile Moscova-Minsk s-au răcit brusc, în timp ce Lukașenko a regăsit credit pe lângă liderii occidentali. În 2010, Belarus a fost sancționată de comunitatea internațională pentru represiunea care vizează mișcările de opoziție după (noua) realegerea lui Lukashenko, aflat în funcție din 1994.

La vremea respectivă, a fost numit chiar „ultimul dictator al Europei”. Apoi, reales cinci ani mai târziu, Lukashenko a fost considerat frecventabil: eliberarea deținuților politici, precum și prudența sa în dosarul ucrainean (nu a recunoscut anexarea Crimeii) , explicând această clemență din partea Occidentului.

Trebuie remarcat faptul că Ambasada SUA la Minsk a explicat că vizita lui Bolton a fost aceea de a „discuta despre securitatea regională” și „a sublinia sprijinul SUA pentru suveranitatea și independența Belarus”.

Rămâme de văzut care va fi reacția Moscovei la această bruscă încălzire a relațiilor diplomatice între Minsk și Washington. Pentru moment, acest lucru nu se schimbă prea mult în situația actuală, deoarece Belarus nu și-a manifestat intenția de a adera la NATO. Iar relațiile sale cu Uniunea Europeană sunt limitate la acordurile „politicii europene de vecinătate”.