După pesta porcină africană, a venit rândul oilor din România să tremure din cauza scarpiei, o boală incurabilă. Focare în Sibiu şi Bihor

După pesta porcină africană, a venit rândul oilor din România să tremure din cauza scarpiei, o boală incurabilă. Focare în Sibiu şi Bihor

Scarpia sau boala tremurătoare a oilor reprezintă o nouă problemă pentru fermierii din România.

În judeţul Sibiu au apărut deja cinci focare, anunţă Televiziunea Naţională. O problemă asemănătoare e şi în Bihor.

Boala oilor se manifestă prin tremurături şi convulsii. Unele animale devin apatice, altele sunt pot fi agresive. Veterinarii spun că nu există leac. Iar unica modalitate de eliminare e pericolului e ca întreaga turmă să fie sacrificată.

Portalul www.stiriletvr.ro prezintă cazul unui cioban din Sibiu care a rămas fără cele 200 de mioare pe care le avea, din cauza acestei boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele oficiale arată că scarpia se manifestă de câteva luni pe teritoriul României, apărând focare în judeţele deja menţionate.

Cum anume se răspândeşte boala? Specialiştii spun că oierii nu verifică starea de sănătate a berbecilor pe care îi cumpără şi îi aduc în turmă.

Boala afectează sistemul nervos al animalelor. Ministerul Agriculturii face apel la crescătorii de animale să anunţe imediat medicii veterinari, după ce constată tulburările de comportament ale animalelor.

Potrivit rapoartelor, scarpia a apărut pentru prima oară în România în 2002, dar până acum nu au fost probleme deosebite. Ultimele focare, din Sibiu şi Bihor, par a fi un avertisment pentru autorităţi.

Până acum, ciobanii care au avut pierderi din cauza acestei boli, rămânând fără turme, au fost despăguiţi de stat.