La începutul lunii: temperaturi de vară. Ieri: zăpadă de 17 cm şi -16 0C în Bucegi. De azi: ploi cu fulgere.
Octombrie a adus prima ninsoare consistentă în zonele montane ale ţării. Temperaturile au scăzut, ieri-noapte, până la -16 grade Celsius în Platoul Bucegi, iar stratul de zăpadă măsura şi 40 de centimetri la Bâlea Lac. Meteorologii au emis avertizare cod galben pentru următoarele două zile.
Drumuri blocate
Transfăgăraşanul, închis. Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunţat, ieri-dimineaţă, că traficul rutier pe DN 7C - Transfăgărăşan - a fost blocat din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil. La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje ale poliţiei, care nu au mai permis accesul autoturismelor deoarece exista şi riscul producerii de avalanşe.
Rucăr-Bran, blocat. Ieri-noapte, pe DN 73A Râşnov-Pârâul Rece au căzut câţiva arbori, dar carosabilul a fost eliberat în cursul dimineţii.
Trenuri înţepenite. Patru trenuri au rămas blocate pentru o oră şi jumătate între Predeal şi Braşov, după ce un copac doborât de ninsoare a căzut pe o linie de înaltă tensiune, în apropiere de Timişul de Sus.
Pasul Oituz: „Pe aici nu se trece!“. Circulaţia în Pasul Oituz, din judeţul Covasna, s-a desfăşurat, ieri, cu dificultate, din cauza stratului de zăpadă de circa 10 cm aşternut pe şosea.
Traficul spre Cota 1400, îngreunat. Mai multe porţiuni din drumul care leagă Sinaia de Cota 1400 erau acoperite cu gheaţă, fapt care a îngreunat traficul rutier. Stratul de zăpadă depăşea 20 de centimetri. Şi şoferii care au circulat pe serpentinele de pe Valea Timişului au întâmpinat dificultăţi din cauza zăpezii de pe carosabil. Din pricina viscolului, instalaţiile de transport pe cablu nu au funcţionat.
Bilanţ tragic. Ploaia, ninsoarea şi viteza excesivă au provocat ieri şapte accidente rutiere grave, soldate cu 10 morţi şi 5 răniţi.
Ambuteiaje pe DN 1. Traficul a fost blocat aseară pe DN 1, între Predeal şi Timişul de Sus din cauza condiţiilor nefavorabile.
Porturi închise
Copii blocaţi. Mai multe echipe de jandarmi au intervenit, ieri la prânz, pentru evacuarea a 40 de elevi rămaşi blocaţi într-o cabană din staţiunea Padina, din judeţul Dâmboviţa. Tot aici, jandarmii montani au salvat un turist rămas blocat în autoturism din cauza unor copaci căzuţi pe şosea.
Turişti evacuaţi. Salvamont Sibiu a decis să-i evacueze pe turiştii de la Bâlea Lac, escortându-i până la Bâlea Cascadă. „Îi sfătuim pe turişti să evite muntele în această perioadă, să stea la căldură, pentru că toate traseele de creastă sunt închise pentru că nu este nici curent, nici telecabina nu funcţionează“, spune Adrian David, şef Salvamont Sibiu. Stratul de zăpadă avea ieri 40 de centimetri la Bâlea Lac.
Furtună pe mare. Căpitănia Zonală Constanţa a decis, ieri-dimineaţă, suspendarea activităţilor în porturile Constanţa, Agigea, Mangalia, dar şi în zona fluvială a Portului Constanţa Sud. Din cauza vântului puternic, care sufla cu aproape 80 km/h, operaţiunile de încărcare şi descărcare ale navelor au fost sistate. Pe Canalul Dunăre-Marea Neagră au fost oprite ecluzările şi barjele goale au fost legate la mal pentru a nu fi luate de vânt. NEAMŢ
A nins peste castanii înfloriţi După ce, în urmă cu o săptămână, au putut admira castanii înfloriţi pentru a doua oară în acest an datorită temperaturilor ridicate de 17 grade Celsius, ieri-dimineaţă nemţenii au avut parte de o surpriză: zăpada a pus stăpânire pe dealuri şi păduri. Chiar dacă în popor se spune că atunci când pomii înfloresc a doua oară în an e semn de toamnă lungă, de data aceasta n-a fost deloc aşa. Temperatura scăzuse sub 0 grade Celsius, iar în Masivul Ceahlău, stratul de zăpadă măsura 8 centimetri. (Dan Sofronia) SFATUL POLIŢIEI „Conduceţi calm!“
Poliţia Rutieră îi sfătuieşte pe şoferi să conducă cu mult calm deoarece, din cauza ploii şi a ninsorii, carosabilul în multe zone ale ţării este alunecos. Mai mult, conducătorii auto sunt îndemnaţi să se asigure temeinic înainte de a executa vreo manevră şi să circule cu viteză redusă. Potrivit noului Cod Rutier, când vizibilitatea este sub 100 de metri, în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale sau ninsori abundente, viteza maximă admisă este de 30 kilometri/oră în localităţi şi de 50 de kilometri/oră în afara acestora. COD GALBEN.
Meteorologii anunţă două zile de precipitaţii abundente
Frigul şi ninsoarea s-au abătut, în acest sfârşit de săptămână, asupra zonelor de munte, dar şi asupra oraşelor din vestul şi nordul ţării, blocând drumuri în plină toamnă. „Pătrunderea unei mase de aer polar, venită direct din Scandinavia, a determinat transformarea precipitaţiilor din zonele de munte, dar şi de deal, din ploi în lapoviţă şi ninsoare“, a explicat Viorica Dima, meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Sâmbătă şi duminică, la munte a nins şi a căzut lapoviţă. În ultimele ore, şi în nord-vestul Munteniei şi în Transilvania s-au semnalat precipitaţii mixte. Temperaturile au scăzut destul de mult în oraşele din întreaga ţară, ajungând sâmbătă la 0 grade Celsius la Joseni şi la Întorsura Buzăului, iar în Bucegi a fost de-a dreptul ger (-17 0C). „Ne mai putem aştepta la astfel de situaţii, deoarece masa de aer polar a venit direct din Scandinavia“, a adăugat Viorica Dima.
Aer tropical în sudul ţării
„Iarna“ nu a ţinut însă decât două zile, întrucât de azi, în jumătatea de sud a ţării vin zile ploioase şi umede, de toamnă. Meteorologii au anunţat cod galben, de astăzi şi până miercuri, 24 octombrie, când va ploua pe arii extinse, iar la munte vor cădea lapoviţă şi ninsoare.
„De astăzi, vremea se va schimba. Va pătrunde în ţara noastră o masă de aer cald şi umed, caracteristică tropicală, cauzată de un ciclon de sorginte mediteraneană. Conţinutul mare de umezeală va determina precipitaţii abundente, mai ales în sud, în Oltenia şi Dobrogea“, completează meteorologul de serviciu. Ploile abundente pot fi însoţite de descărcări electrice.
Conform ANM, în sudul şi estul ţării, dar şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 litri/mp şi, izolat, 50 litri/mp în numai 24 de ore. Vântul va sufla puternic, mai ales astăzi, când poate atinge şi chiar depăşi viteze de 70-80 km/h. De joi, 25 octombrie, vom reveni la temperaturi de toamnă, poate chiar puţin ridicate pentru luna octombrie, după cum precizează Viorica Dima.
Răcirea vremii predispune la depresii Prima zăpadă din anul acesta îi prinde nepregătiţi pe mulţi dintre români. Deşi bucuria e mare pentru cei mici, ei sunt şi cei mai afectaţi, spun medicii. În urma trecerii bruşte de la o temperatură călduroasă la una de iarnă, copiii devin mai sensibili la contractarea virusurilor. Nici bătrânii sau bolnavii cronic nu trec uşor peste schimbare, diferenţele de temperatură agravându-le bolile.
„Copiii au senzorul termic incomplet dezvoltat, în timp ce bătrânii şi bolnavii nu îl mai au activ. Le va fi greu să se adapteze, deoarece nu-şi dau seama cât de frig e afară“, explică Cristian Sever Oană, medic de familie. Şi adulţii sănătoşi pot fi afectaţi de schimbările de vreme, destul de frecvente fiind depresiile. „În cazul lor, pot apărea probleme de adaptare la vremea de afară, de natură psihică“, adaugă dr. Călin Ciubotaru. În perioada rece, medicii vă sfătuiesc să consumaţi lichide calde şi să renunţaţi la încălţămintea strâmtă, care afectează circulaţia şi favorizează apariţia degerăturilor. (Ionela Croitorescu) PERICOL Frigul strică grâul
Culturile de cereale, în special cea de grâu, ar putea fi afectate de frigul din această perioadă. „Nu se va mai putea semăna în condiţii obişnuite, iar arăturile de toamnă nici nu mai pot fi făcute“, ne-a declarat prof. univ. Valeriu Tabără. El apreciază că schimbările climatice accentuează starea proastă a culturilor de grâu, orz sau rapiţă, deja afectate de secetă.
„Anul viitor vom avea o producţie de grâu inferioară, chiar afectată de anumite boli din cauza vremii de anul acesta şi din cauza crizei de seminţe “, a mai spus Tăbără. Există însă şi o veste bună: precipitaţiile abundente ar putea contribui la refacerea rezervei de apă din sol. (Mihaela Dincă)
CE ZIC BULGARII
Vine iarnă grea
Primii fulgi de zăpadă au căzut ieri-seară şi peste capitala bulgară, Sofia, surprinzându-i pe cetăţeni, informează Mediafax, care citează site-ul Novinite.com.
Ninsoarea a sfidat buletinele meteo recente, care anunţau că vremea caldă va persista în părţile mai joase ale capitalei Bulgariei. Potrivit specialiştilor, zăpada ar fi trebuit să cadă abia la sfârşitul lunii noiembrie. De altfel, pentru luna decembrie, prognoza prevede vreme mai rece decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Meteorologii i-au avertizat pe bulgari că ar trebui să fie pregătiţi pentru o iarnă lungă şi grea, cel puţin până la începutul lunii februarie.