După Merkel, Hollande va trebui să dea explicaţii şi lui Obama

După Merkel, Hollande va trebui să dea explicaţii şi lui Obama

La doar trei zile după vizita la Berlin, preşedintele francez Francois Hollande se va afla vineri în faţa celui de-al doilea test important, atunci când va discuta retragerea înainte de termen a trupelor franceze din Afganistan cu preşedintele american Barack Obama şi aliaţii NATO, la summitul G8 şi apoi la cel al Alianţei Nord-Atlantice.

Primul lider socialist al Franţei din ultimii 17 de ani este puţin cunoscut în afara Franţei şi va avea de trecut primul său test important, deplasându-se prima oară în Germania pentru a contesta accentul Berlinului pe austeritate, apoi în Statele Unite ale Americii pentru a se întâlni cu Barack Obama şi pentru a participa la summitul G8 şi cel NATO.

Discuţiile de la Camp David şi Chicago vor fi primele întâlniri dintre liderii mondiali şi Hollande, un membru de partid dedicat care nu a deţinut niciodată un post ministerial şi a cărui atitudine amabilă şi conciliantă va marca o schimbare de stil faţă de impulsivul Nicolas Sarkozy.

“Există încă o anumită mândrie franceză în această idee de a fi în continuare un actor la nivel global. Mă îndoiesc că va fi la fel de proeminentă sub socialişti", a afirmat Stephen Flanagan de la Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice, citat de Reuters.

Războiul din Afganistan va fi principalul subiect de pe agenda discuţiilor din cadrul G8 şi a summitului NATO de la Camp David şi Chicago. “Fără asumarea unor riscuri, cred că a sosit momentul retragerii trupelor noastre de luptă până la sfârşitul lui 2012", a declarat Francois Hollande pe 2 mai, cu patru zile înainte de a-l învinge pe conservatorul Nicolas Sarkozy. “Voi anunţa această decizie în cadrul summitului NATO", a mai spus el atunci.

“Promisiunile electorale şi realitatea politică sunt două chestiuni foarte diferite", a declarat un responsabil din cadrul armatei sub rezerva anonimatului, adăugând că jumătatea lui 2013 ar fi un termen limită mai plauzibil pentru retragerea trupelor franceze.

Fostul ministru de externe socialist Hubert Vedrine a afirmat săptămâna trecută că Hollande ar putea dori un compromis, spunând că scopul ar fi prezentarea unui calendar al retragerii fără a-l pune într-o poziţie stânjenitoare pe Barack Obama.

Violenţele din Siria şi o nouă rundă de negocieri privind programul nuclear iranian începând cu 23 mai la Bagdad îi vor oferi de asemenea lui Hollande şansa de a-şi face cunoscute opiniile cu privire la aceste chestiuni arzătoare, mai scrie agenţia britanică, preluată de Agerpres.

Noul preşedinte francez a declarat că va susţine o intervenţie militară în Siria dacă ar exista un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU şi că sprijină impunerea unor sancţiuni mai dure împotriva Iranului pentru a evita o escaladare militară în zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News