Sechelariu: "Dacă eram primar, Bacăul se bătea acum la titlu!"

Sechelariu: "Dacă eram primar, Bacăul se bătea acum la titlu!"

"Visul de aur" al Moldovei, titlul de campioană, ar putea fi împlinit de surprinzătoarea formaţie a Oţelului. Acum 10 ani, Dumitru Sechelariu se lăuda că va câştiga Liga Campionilor cu FCM Bacău!

Oţelul Galaţi ar putea deveni prima echipă de fotbal din Moldova care câştigă titlul de campioană. În prima parte a sezonului (din actuala stagiune, care se va relua pe 25 februarie, s-au scurs 18 etape), formaţia de la Dunăre a dovedit disciplină, seriozitate şi a adunat suficiente puncte pentru a se aşeza confortabil pe primul loc în Liga I (celelalte formaţii de pe podium, FC Timişoara şi FC Vaslui, sunt la 5, respectiv 7 puncte distanţă de lider).

Marile trupe ale Capitalei, Dinamo şi Steaua, abia se văd în urma Oţelului, fiind la 10 puncte în spate.

Antrenori cu ştaif, rezultate ioc

Ne puteți urmări și pe Google News

Din zona Moldovei, primele pretenţii de mărire au răsărit dinspre Bacău. Acum mai bine de un deceniu, FCM-ul local îl avea la comandă pe Dumitru Sechelariu, care era primar în oraş şi făcea legea în zonă. Era perioada de glorie a Cooperativei, iar monopolul Bucureştiului era imposibil de spart (doar Universitatea Craiova a reuşit să se infiltreze, în 1991, şi să le lase în urmă pe Steaua, Dinamo şi Rapid).

Dispunând de sume impresionante de bani, Sechelariu a adus antrenori cu ştaif şi a avut grijă ca stadionul să-i poarte numele. Dumitru Dumitriu, Ilie, Dumitrescu, Mircea Rednic şi Ionuţ Lupescu au întreţinut visul de mărire al primarului-microbist.

Căderea a fost abisală. FCM Bacău este acum un club în mizerie, alunecând până în liga a treia, unde se zbate să supravieţuiască. Chiar dacă n-a visat niciodată la titlu, ci şi-a propus să scape de la retrogradare sau, cel mult, să prindă un loc de Intertoto, Ceahlăul Piatra-Neamţ a avut momente bune. Pentru pietreni evoluau Florin Axinia, Ovidiu Marc, Costel Enache, Adrian Solomon, Costel Ilie sau Radu Lefter, la "butoane" se afla Gheorghe Ştefan-"Pinalti", iar pe bancă stătea temutul Viorel Hizo - care în acea perioadă şi-a primit porecla "Dulăul". "Generaţia de aur" a nemţenilor a prins un loc patru.

În stagiunea 1999/2000, după un tur de campionat terminat în urma liderului Dinamo (la care jucau Mihali, Lupescu, Mutu şi Vlădoiu), moldovenii au terminat în Divizia A după Dinamo, Rapid şi Steaua.

Pitorescul "Pinalti"

Individualizat de accentul moldovenesc, "Pinalti" a fost figura centrală, fiind şi unul dintre părinţii Cooperativei, alături de Jean Pădureanu, de la Gloria Bistriţa, dar se remarca şi prin faptul că avea mereu ceva de reproşat arbitrilor.

Ceahlăul o duce mai bine decât FCM Bacău, dar nu cu mult. Nemţenii oscilează între primele două divizii, iar acum sunt lideri în Seria 1 a Ligii a II-a.

Moldova a mai dat echipe de primă divizie, dar FC Oneşti, Poli Iaşi şi Foresta Suceava n-au vizat niciodată titlul.

INTERVIU

Sechelariu: "Dacă eram primar, Bacăul se bătea acum la titlu!"

Nu Gigi Becali a fost primul conducător excentric din fotbalul românesc. În urmă cu un deceniu, Dumitru Sechelariu avea gura mare, promitea rezultate miraculoase, însă a sfârşit fără să realizeze mai nimic în fotbal. "Seche" nu visa să ia doar titlul în România, ci chiar să câştige Liga Campionilor, deşi în intervalul 1996-2006, România n-a păşit niciodată în grupele acestei competiţii!

FCM Bacău a retrogradat, Sechelariu a făcut puşcărie, iar acum, revenit în libertate, poartă războaie mici cu primarul din Bacău.

EVZ: Domnule Sechelariu, visul moldovenilor de a avea o echipă campioană ar putea fi împlinit de Oţelul Galaţi. Cum vi se pare această răsturnare de situaţie? Dumitru Sechelariu: E foarte frumos. Această echipă merită să devină prima din Moldova care ia titlul. Mie îmi place Oţelul. Merită să atingă această premieră. N-are mari valori, dar are un antrenor bun, care face treabă bună. Oţelul este un fel de Grecia din 2004, când a luat titlul european. Poate răzbi, dincolo de interese.

Totuşi, Bacăul nu-şi închipuia că poate rata titlul. Mai mult, dumneavoastră aţi visat chiar la câştigarea Ligii Campionilor. E, asta era doar o speculaţie de presă! E adevărat că am cheltuit câteva zeci de milioane de dolari pentru visul de a ieşi campion, dar nu-mi pare rău. Aşa a fost să fie.

Aţi vânturat antrenori cu nume, Dumitru Dumitriu, Ilie Dumitrescu, Mircea Rednic, Ionuţ Lupescu, chiar dacă ultimul nu poate fi socotit tehnician, fiindcă la scurt timp după experienţa din Moldova s-a retras din această breaslă. Nu v-aţi simţit tras pe sfoară de toate aceste persoane care v-au promis titlul? Domnule, au fost lucruri frumoase. Dacă stau bine să mă gândesc, cele mai importante rezultate le-am obţinut cu Florin Halagian pe bancă! Dorinţă au avut toţi aceştia, dar nu s-a putut. Unii nu s-au priceput, alţii au întâmpinat alt gen de probleme.

Dacă aveaţi acum echipa şi ambiţiile de atunci, aţi fi putut realiza rezultatele celor de la Oţelul, mai ales că echipele din Bucureşti sunt la pământ? Dacă aveam echipa de atunci şi aş fi fost primar, m-aş fi bătut la titlu! Am şi eu o experienţă de 20 de ani în fotbal... Dar acum mă aflu în altă situaţie. Mă lupt, în Liga a III-a, cu echipa înfiinţată de primarul actual al Bacăului (n.r. - Romeo Stavarache). Eu sunt pe primul loc în clasament, iar el - pe trei! Dacă FCM Bacău ar fi fost sprijinită, poate că ar fi ajuns mai sus. Dar omul (n.r. - Stavarache) nu ştie. Are orgolii, este ambiţios. Ambiţiile lui sunt prosteşti.

Care sunt cei mai buni preşedinţi de club din fotbalul românesc? Cei care conduc echipele aflate pe primele locuri în clasament, nu? Marius Stan, de la Oţelul Galaţi, şi Gheorghe Chivorchian, de la Timişoara. Ei sunt cei mai buni. În Bucureşti nu găseşti niciun preşedinte de club adevărat, bun. În provincie sunt cei mai tari.