O judecătoare a fost reținută pentru 72 de ore, la cererea procurorului general. Ea este acuzată de infracțiuni cu documente oficiale și îndeplinirea cu rea-credință a îndatoririlor
Pe numele Rumyanei Chinalova a fost emis un mandat de arestare și a fost dată în urmărire generală. Împotriva ei au fost lansate două investigații penale, la finalul lunii februarie: una pentru fraudă cu documente, alta pentru încălcarea îndatoririlor sale.
Ea a fost citată la începutul anchetei, dar timp de trei săptămâni, Stanimir Chinalov, avocatul și fratele ei, a trimis scrisori în care a explicat că starea de sănătate a judecătoarei este extrem de proastă. Între timp, Chinalova a vizitat un psihiatru, care i-a emis un certificat medical ce o declara inaptă de muncă.
Implicată în scandaluri
Chinalova este judecătoare la Tribunalul din Sofia și se ocupa de mai multe procese celebre: cel împotriva fostului agent Alexey Petrov, judecat pentru o crimă în fața unei discoteci și cel dintre Țvetan Țvețanov, fost ministru de Interne, actual parlamentar, și Delyan Peevski, parlamentar, fost candidat la conducerea Agenției de Stat pentru Securitate Națională.
Anul trecut, judecătoarea a fost acuzată de ambasadorul francez la Sofia că a dispus închiderea unei companii franceze importante din domeniul comerțului cu vin. Au existat suspiciuni că judecătoarea ar fi fost implicată într-o tentativă de achiziție ilegală a firmei franceze.
Avertisment de la Comisie
La Parlamentul European a avut loc o dezbatere, marți, legată de măsurile anticorupție din România și Bulgaria, iar secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, a subliniat că eventualele schimbări ale Constituției Bulgariei nu ar trebui să afecteze reformele din domeniul judiciar. Day a precizat că progresele Bulgariei în domeniul anticorupției au încetinit în ultimii doi ani. Nu există niciun termen limită pentru ridicarea MCV-ului, a spus ea.
Europarlametarii socialiști din Bulgaria au susținut, însă, că MCV trebuie eliminat, pentru că și-a jucat rolul și este depășit. Fostul premier Zinaida Zlatanova crede că este nevoie de consens politic pe tema reformei judiciare, iar acesta nu există acum între partide, nici măcar la nivelul celor de la putere.
DNA-ul lui Kovesi, model pentru Sofia
Bulgaria vrea să urmeze exemplul României și a anunțat că va crea o structură specializată, care să investigheze faptele de corupție ale înalților oficiali, pentru a nu mai fi percepută ca una dintre cele corupte țări ale Europei. Noua instituție va avea procurori, anchetatori și inspectori și va deveni operațională la începutul anului 2016. Guvernul estimează că 7.670 de responsabili ar putea fi investigați de această nouă agenție. Cei care vor furniza autorităților informații vor primi recompense. Vicepremierul Meglena Kuneva a precizat că instituția va fi creată după modelul DNA din România și va colabora cu serviciile secrete.