După China, și Rusia este acuzată de corona-cenzură

Putin, vasalul Chinei. Cum s-a schimbat relația de putere între Moscova și Beijing în 70 de ani

Moscova dezinformează cu privire la epidemia Covid-19, acuză organizațiile pentru apărarea libertății presei. Presiunile asupra media naționale se intensifică în timp ce autoritățile își intensifică și ele eforturile pentru a difuza false informații în străinăte cu privire la coronavirus.

De ceva vreme, autoritățile ruse multiplică presiunile asupra redacțiilor în timp ce au desfășoară, potrivit Uniunii Europene , o campanie de dezinformare asupra epidemiei coronavirusului, a denunțat organizația Reporters sans frontieres (RSF).

Jurnaliștii care tratează subiectul pandemiei cu noul coronavirus se află în vizorul Roskomnadzor, autoritatea oficială de control a mass-media rusă, clasificată de RSF ca „un prădător digital al libertății presei”.

„Activitatea de mare cenzor a Roskomnadzor nu trebuie să se accentueze în moment de criză, unde accesul liber la informații este o necesitate absolută”, a declarat Jeanne Cavelier, responsabil al biroului pentru Europa de Est și Asia centrală al RSF.

La cererea premierului rus Mihail Mișustin, „stopcoronavirus.rf”, un centru însărcinat să-i informeze pe cetățenii ruși cu privire la evoluția pandemiei, a fost lansat la 17 martie.

Această structură de stat s-a grefat pe un ONG condus de Alexei Goreslavski, fost responsabil pentru politica internetului la administrația prezidențială.

Vladimir Tabak, fost director adjunct al Institutului pentru dezvoltarea internetului (IRI) al Kremlinului, a fost desemnat să-l susțină. Tabak spune că va trebui să lupte împotriva „riscurilor informaționale, a știrilor false și a producției de conținut” cu privire la noul coronavirus.

Alexei Goreslavski și Vladimir Tabak s-au ilustrat prin participarea lor la crearea RuNet, „internetul suveran rus” care are ca obiectiv protecția Rusiei de „amenințările informatice” în caz de conflict și furnizarea țării a unui nou mijloc de control al spațiului ei digital.

În paralel, accesul presei la informații a fost progresiv restrâns. La evenimentele unde este prezent Vladimir Putin, jurnaliștilor li se ia temperatura. La 10 martie, jurnaliștilor străini li s-a refuzat accesul în parlament iar tribunalele au început să împiedice presa să aibă acces la audierile publice.

Tribunalul din Moscova le-a promis jurnaliștilor raporturi scrise și retransmisii video „atunci când este posibil”.

Uniunea Europeană a denunțat în mod egal o campanie multilingvă de dezinformare din partea Rusiei, destinată să submineze încrederea în instituții și să creeze un sentiment de panică în Europa.

Peste 80 de cazuri de dezinformare au fost identificate începând cu 22 ianuarie. Răspândind, de exemplu, acuzația propagată de autoritățile iraniene potrivit căreia Covid-19 este o armă biologică americană, Rusia ar avea ca obiectiv să reînvie sentimentele patriotice și anti-occidentale pe continent.

Mass-media rusă este obligată din ce în ce mai mult să suprime sau să ajusteze articolele cu privire la coronavirus.

Mai multe media, între care Radio Echo Moskvy sau Vkontakte au fost obligate recent să suprime mesaje legate de pandemie în virtutea legii federale cu privire la dezinformare, întrată în vigoare în martie 2019.

RSF apreciază că, sub pretextul luptei împotriva dezinformării, această lege este excesiv de vagă și violează libertatea de exprimare.

Grupul de lucru East StratCom, un organism de comunicare al UE, a avertizat de mult că Kremlinul desfășoară eforturi cuprinzătoare de dezinformare cu destinația țările europene.

Într-un nou raport asupra coronavirus, East StratCom susține că aceste cazuri de dezinformare legate de coronavirus s-au multiplicat.

Ele fac parte dintr-o strategie bine stabilită a Kremlinului, constând a folosi dezinformarea pentru a amplifica diviziunile, a semăna haos și a exacerba situațiile de criză și problemele de interes public.

Potrivit acestui raport, există diferențe notabile în strategiile de dezinformare ale Kremlinului vizavi de publicul național și internațional.

Atunci când țintesc un public național, autoritățile ruse descriu coronavirus ca o formă de agresiune străină, în timp ce țara luptă cu epidemia.

Atunci când țintesc un public internațional, se concentrează în principal pe teoriile complotului și urmăresc inducerea neîncrederii față de autoritățile naționale și europene, de sistemele de sănătate, instituțiile internaționale și oamenii de știință.