Lidera formaţiunii franceze de extremă dreapta Frontul Naţional, eurodeputata Marine Le Pen, a cerut azi, din nou, suspendarea imediată în Europa a aplicării acordului de liberă circulaţie Schengen, după atentatele de la Paris.
Ea mai ceruse suspendarea acordului Schengen şi vinerea trecută, după întâlnirea avută la Palatul Elysée cu preşedintele François Hollande, scrie Agerpres.
Într-o conferinţă de presă la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, Le Pen a insistat că „poporul francez trebuie să-şi recapete controlul asupra frontierelor sale” şi a acuzat Uniunea Europeană că, prin politicile sale de austeritate, a „dezarmat armata şi poliţia franceze”.
„Europa ne vulnerabilizează pentru că ne impune o deschidere a frontierelor. Nu există ţară în lumea asta care să nu ştie că prima măsură pentru combaterea terorismului este aceea de a te putea proteja, controlându-ţi frontierele”, a spus ea.
Întrebată la ce-ar fi servit închiderea frontierelor cu restul UE, dat fiind că teroriştii care au comis atentatele din Paris erau născuţi în Franţa, Le Pen a insistat că, dacă ţara sa ar putea să-şi închidă frontierele, ar lupta mai bine împotriva terorismului deoarece ar putea să nu permită accesul francezilor care primesc formare militară jihadistă în terţe ţări.
Politiciana franceză a susţinut că „libertatea de circulaţie a permis unui terorist implicat în acest caz să se ducă în Spania fără să fie supus niciunui control şi, de acolo, să ia un avion către Turcia”.
Ea se referea la Hayat Boumeddiene, iubita teroristului care a luat vinerea trecută mai mulţi ostatici într-un magazin evreiesc, şi care se pare că între timp a ajuns din Turcia în Siria.
În opinia lui Le Pen, atentatele au fost îndreptate „împotriva modelului francez, împotriva valorilor sale”, iar după ce poporul francez va fi terminat de plâns cei 17 morţi, „va veni momentul să se treacă la acţiune”.
Pe de altă parte, Marine Le Pen i-a reproşat preşedintelui Franţei, Francois Hollande, că a preferat ca, în acest caz, să vorbească despre terorişti, „în loc să vorbească răspicat despre fundamentalismul islamic”.
„După atentate, primul lucru pe care l-a făcut guvernul a fost să ceară francezilor să nu se vorbească despre fundamentalism islamic, ci doar de terorism. Însă terorismul este doar un mijloc în spatele căruia se află o ideologie şi este bine să spunem lucrurilor pe nume”, a insistat politiciana de extremă dreapta.