După Brexit, Londra se trezește: „Teroriștii trebuie ținuți în închisoare!”
- Adrian Pătrușcă
- 3 februarie 2020, 21:27
Premierul Johnson a promis că va pune capăt eliberărilor anticipate ale teroriștilor, după ce un islamist a înjunghiat două persoane la câteva zile de la eliberare, după ce ispășise doar jumătate din pedeapsă.
Sudesh Amman (foto), încarcerat în 2018 pentru deținerea de documente teroriste și răspândirea de publicații teroriste, a fost împușcat mortal de poliție duminică, după ce a atacat lumea pe străzile Londrei cu un cuțit lung de 25 de centimetri.
Johnson a declarat că guvenul său va anunța un pachet de măsuri care vor schimba fundamentale modul în care sunt tratate persoanele condamnate pentru infracțiuni de terorism.
Premierul a spus că a „ajuns la capătul răbdării” cu eliberarea infractorilor înainte ca aceștia să-și încheie pedepsele și fără vreo supraveghere ulterioară.
„Cred că ideea eliberării anticipate automate pentru persoanele care în mod evident continuă să fie o amenințare publică și-a trăit traiul”, a afirmat Boris Johnson citat de Reuters.
Guvernul a promis în mai multe rânduri reguli mai stricte privind terorismul după ce un fost condamnat a ucis două persoane și a rănit alte trei înainte de a fi împușcat de poliție la Londra în noiembrie.
Johnson a afirmat că deradicalizarea și de reabilitarea islamiștilor sunt foarte dificile și că succesele înregistrate în astfel de cazuri sunt foarte rare.
Amman, teroristul de duminică, fusese recent eliberat din închisoare, conform anunțului făcut de poliție, după ce fusese condamnat pentru deținerea și răspândirea de material propagandistic islamist.
În noiembrie, el pledase vinovat și în decembrie fusese condamnat la trei ani de închisoare.
Mama sa, Haleema Faraz Khan, a declarat pentru Sky News că era un „băiat drăguț și politicos”, dar fusese radicalizat online în închisoare.
Femeia a mai spus că vorbise cu fiul ei cu doar câteva ore înaintea atacului și că, în urmă cu câteva zile, când îl văzuse, părea normal.
„A devenit mai religios în închisoare, cred că acolo s-a radicalizat.”
Marea Britanie numără circa 220 de persoane condamnate pentru terorism.
În 2016, Londra și-a anunțat intenția de a izola islamiștii radicali în unități speciale de maximă securitate, în condițiile în care închisorile sunt considerate medii propice pentru extremiști.
Însă au existat și alte voci care au afirmat că acest sistem nu rezolvă problema. Luna trecută, un deținut condamnat pentru terorism a atacat gardienii dintr-o închisoare de acest tip.
Ian Acheson, unul dintre cei mai respectați experți în problemele penitenciarelor, a declarat la BBC:
„Ar trebui poate să acceptăm că anumite persoane sunt atât de periculoase încât ar trebui păstrate în închisori pe termen nelimitat.”