După alegeri, Bulgaria rămâne pe orbita euro-atlantică

După alegeri, Bulgaria rămâne pe orbita euro-atlantică

Premierul Boiko Borisov va rămâne la guvernare, pe fondul temerii inspirate de situația internațională instabilă și de tensiunile cu vecina sa, Turcia

Fostul premier bulgar Boiko Borisov (foto), victorios în fața socialiștilor în alegerile parlamentare de duminică, a început luni consultările în vederea formării unui nou guvern și a obține un al treilea mandat.

Rezultatele oficiale, după numărarea a 94% din voturi, arătau că partidul său, Gerb, a obținut 32,6% din sufragii și 96 de locuri în Parlament, dintr-un total de 240, cu 12 mai multe decât în Legislativul trecut.

Succesul lui Borisov este unul surprinzător, dat fiind că, de câteva săptămâni, sondajele dădeau Gerb la egalitate cu socialiștii. Aceștia au obținut doar 27% din voturi (79 de locuri), scor care, deși aproape dublu față de alegerile precedente, nu este suficient pentru a le aduce puterea, pierdută în 2009.

„PSB a pretins că este un exponent al schimbării, dar a exagerat prezentânduse ca o alternativă la statu quo-ul din politica externă”, pledând pentru o apropiere de Rusia, a declarat politologul Ognian Mincev pentru AFP. Colegul său, Andrei Raicev, îl completează: „Au stârnit teamă”. Potrivit unui alt politolog, Haralan Alexandrov, Borisov a știut să obțină voturile celor care, deși nemulțumiți de guvernarea Gerb, l-au susținut pentru a evita venirea la putere a socialiștilor. Premierul demisionar, un fost bodyguard devenit șef al Poliției, a mizat pe frica electoratului alimentată de criza imigranților și tensiunile cu Turcia vecină.

Socialiștii, urmașii fostului partid comunist, sperau să profite de curentul favorabil care l-a propulsat în scaunul de președinte al țării pe candidatul lor, Rumen Radev, la sfârșitul lui 2016.

Borisov, deși pledează pentru „relații pragmatice” cu Moscova, s-a arătat până acum un partener fidel al UE și NATO. El nu are o misiune ușoară de a forma o majoritate pentru a guverna țara cea mai săracă din UE și cu o corupție endemică. Cu atât mai mult cu cât ultimul mandat al lui Borisov, pe care a fost nevoit să-l scurteze, demisionând la sfârșitul lui 2016, a fost minat de dezacorduri în sânul coaliției.

Aliații posibili

Cum colaborarea cu socialiștii este exclusă, Borisov poate conta pe coaliția naționalistă „Patrioții Uniți” (9, 1%, 27 de locuri), anti-imigranți și anti- islamică. Un alt partener potențial îl reprezintă populiștii de la Volya (4,11%, 12 locuri), dacă rămân peste pragul de 4%.

Borisov nu vrea să audă de o alianță cu MDL, partidul minorității musulmane (8,9%, 26 de locuri), deși acesta nu sprijină regimul lui Erdogan. Celălalt partid musulman, Dost, a obținut doar 3%, sub pragul necesar de 4 procente. Acesta a fost sprijinit de Ankara, ceea ce a provocat tensiuni serioase între cele două țări.

Ne puteți urmări și pe Google News