SUA a anunţat, ieri, că sunt deschise la negocieri cu Coreea de Nord după acordul nuclear istoric din această săptămână cu Iranul.
„Progresul în convorbirile nucleare cu Iranul demonstrează cu claritate disponibilitatea noastră de a avea convorbiri cu ţări cu care SUA au dispute de lungă durată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, potrivit Yonhap, citată de Agerpres.
SUA sunt pregătite pentru astfel de negocieri cu Coreea de Nord, „cu condiţia ca ele să fie autentice şi credibile, să abordeze în întregime programul nuclear nord-coreean şi să ducă la paşi concreţi şi ireversibili spre denuclearizare”.
Comentariile au fost făcute după ce Iranul şi statele din grupul 5 +1, printre care şi SUA, au ajuns la un acord care limitează capacitatea nucleară a Iranul, ridicând în contrapartidă sancţiunile economice asupra statului din Orientul Mijlociu.
Un acord cu Coreea de Nord rămâne o prioritate a SUA, a afirmat John Kirby.
Analiştii au avertizat că acordul nuclear cu Iranul este improbabil să ducă la o impulsionare a negocierilor cu Coreea de Nord.
„Nu cred că este interesată Coreea de Nord de astfel de convorbiri, întrucât politicile sale s-au dovedit a fi de succes în dezvoltarea arsenalului nuclear şi, în paralel, în realizarea unor oarecare progrese economice”, a declarat pentru agenţia de ştiri sud-coreeană Joel Wit, editor al site-ului 38 North.
De asemenea, acordul cu Iranul va atrage aproape sigur administraţia Obama într-o dezbatere politică internă asupra prevederilor şi implementării sale, a spus Wilt.
Douglas Paal, director al programului pentru Asia al Carnegie Endowment for International Peace, a declarat la rândul său că „cele două situaţii nu sunt similare”.
Programul nuclear al Iranului era „o opţiune, nu o condiţie a supravieţuirii regimului”, a spus Paal, în timp ce programul militar al Phenianului este esenţial pentru supravieţuirea regimului.