Evenimentul Zilei > Actualitate > După 62 de ani, se schimbă protocolul de gestionare a apelor între România și Serbia
După 62 de ani, se schimbă protocolul de gestionare a apelor între România și Serbia

După 62 de ani, se schimbă protocolul de gestionare a apelor între România și Serbia

S-au încheiat negocierile între România şi Serbia, pe marginea Acordului în domeniul gospodăririi apelor. Discuțiile au avut loc la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), aceasta fiind a patra rundă de negocieri privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere.

Acest nou Acord urmăreşte să dezvolte relaţiile româno-sârbe pentru o gospodărire optimă a resurselor de apă, în contextul noilor tendinţe la nivel european şi mondial. Este nevoie de un nou acord, având în vedere că până acum se coopera în privința apelor, în baza unor înțelegeri vechi de 62 de ani.

În Comisia mixtă româno-sârbă de negociatori, au fost prezenţi reprezentanţi din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, a Administraţiei Naţionale “Apele Române”, a Ministerelor de Afaceri Externe ale ambelor state, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi ai Ministerului Mediului din Republica Serbia, ai Institutului de Gospodărire a Apelor “Jaroslav Černi” şi ai Companiei Publice de Gospodărire a Apelor Vojvodine din Republica Serbia.

De-a lungul celor trei zile de lucru, 29-31 mai, au avut loc discuţii oficiale pe baza documentului care stabileşte obligaţiile părţilor în domenii precum: urmărirea calităţii apelor de frontieră, schimbul de informaţii meteorologice, hidrologice şi avertizări cu privire la fenomenele periculoase extreme, poluări accidentale, apărarea împotriva inundaţiilor, aprecierea tehnică a proiectelor pentru realizarea lucrărilor comune sau de interes comun, precum şi urmărirea funcţionalităţii lucrărilor hidrotehnice.

Ambele părţi au convenit asupra continuării negocierilor la proiectul noului Acord într-o a cincea rundă de negocieri care să aibă loc până cel târziu la 15 octombrie,  în Republica Serbia.