Evenimentul Zilei > Justitie > Dupa 31 de ani în funcție, unul dintre cei mai vechi primari din România și-a pierdut mandatul
Dupa 31 de ani în funcție, unul dintre cei mai vechi primari din România și-a pierdut mandatul

Dupa 31 de ani în funcție, unul dintre cei mai vechi primari din România și-a pierdut mandatul

După opt mandate, Dumitru Mitroiu, primarul comunei Cislău, județul Buzău, va fi nevoit să părăsească scaunul de primar. Acesta și-a pierdut mandatul după ce instanța i-a respins o contestație în anulare, după o condamnare pentru abuz în serviciu.

Dumitru Mitroiu, primarul comunei Cislău din județul Buzău, aflat în funcție din 1992, își va pierde mandatul după ce instanța a respins o contestație în anulare, potrivit news.ro. Primarul fusese condamnat pentru abuz de putere și suspendat din funcție, dar a reușit să se întoarcă la primărie.

Contestația în anulare la Curtea de Apel Ploiești a fost respinsă definitiv miercuri, iar Dumitru Mitroiu va trebui să părăsească funcția de primar pe care o deține de 31 de ani.

„În temeiul art. 432 alin. 1 cod procedură penală prin raportare la pct. 2 din Decizia nr. 67/ 25 octombrie 2022 pronunţată de Î.C.C.J.- Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.141 din 28 noiembrie 2022, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, respinge, ca nefondată, contestaţia în anulare formulată de condamnatul-contestator Mitroiu Dumitru, cu privire la decizia penală nr. 1053 din data de 04.11.2021 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti în dosarul nr. 3072/277/2017. Înlătură măsura suspendării executării deciziei contestate. Obligă pe contestatorul-condamnat la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, în calea extraordinară de atac. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 ianuarie 2023”, se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Ploieşti.

Primarul și contabilul comunei, condamnați la 2 ani și 8 luni

Primarul comunei Cislău din județul Buzău, Dumitru Mitroiu, și contabilul comunei, Dumitru Mitroiu, au fost condamnați, în noiembrie 2021, la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, după ce ar fi acordat, în 2012, prime de vechime și de fidelitate pentru el și viceprimarul de atunci.

La momentul condamnării sale, Prefectura Buzău a emis un ordin de suspendare a primei hotărâri judecătorești ca urmare a condamnării definitive, însă Mitroiu a formulat contestație în anulare și a suspendat atât hotărârea inițială, cât și ordinul de suspendare a executării acesteia.

Cererea domnului Mitroiu de admitere definitivă a acțiunii principale a domnului Dumitru Mitroiu și, prin urmare, de acordare a mandatului de opt ani de prim-ministru al domnului Mitroiu.

Dumitru Mitroiu a fost profesor de matematică și a intrat în politică în 1990, în calitate de viceprim-ministru în Consiliul de Miniștri, funcție pe care a deținut-o timp de doi ani. Ulterior, în 1992, a reușit, de asemenea, să aducă Consiliul în fruntea listelor mai multor partide politice în perioada premergătoare alegerilor din 1992.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: