După 3.000 de ani, diavolul tasmanian a uimit lumea. E sărbătoare în Australia

australia, diavol tasmanian, nastere, 3000 ani

Este sărbătoare în Australia după ce pe continent a fost semnalată naşterea unor diavoli tasmanieni pentru prima oară în ultimii 3.000 de ani.

După 3.000 de ani, această creatură a uimit lumea. E sărbătoare în Australia. Inclusiv CNN a preluat ştirea despre diavolii tasmanieni născuţi în sălbăticie, la mai bine de 3.000 de ani după dispariţia acestora în Australia continentală. În prim-plan apare şapte bebeluși, porecliţi joeys. Ei au fost născuţi în Barrington Wildlife Sanctuary din New South Wales. Informaţia fost confirmată luni, de ONG-ul australian Aussie Ark.

Diavolii tasmanieni au dispărut pe continent după sosirea celebrilor dingo (n.r. - specie de câine sălbatic din Australia). Ulterior, ei au fost văzuţi doar pe insula Tasmania. Totuşi, numărul diavolilor tasmanieni a scăzut semnificativ din cauza unei forme forme contagioase de cancer, descoperite în 1996. Este vorba despre boala tumorii faciale a diavolului (DFTD), care a ucis aproximativ 90% dintre animalele atât de populare în Australia.

În septembrie 2020, Aussie Ark a reintrodus în Australia continentală 11 dintre aceste marsupiale carnivore. Anterior, fuseseră integraţi în sălbăticia încă 15 exemplare. Și acum, la doar câteva luni de la eliberarea lor, diavolii tasmanieni s-au reprodus cu succes. Supraveghetorii acestora au identificat micii marsupiali, despre care spun că sunt de mărimea unei arahide decojite.

După 3.000 de ani, această creatură a uimit lumea

diavolul tasmanian

Femelele nasc între 20 și 40 de joeys simultan, potrivit Tourism Australia. Puii aleargă spre punga mamei, care are doar patru mameloane. Cei care ajung în pungă continuă să locuiască acolo aproximativ trei luni. „Lucrăm neobosit de mai bine de 10 ani pentru a-i întoarce pe diavoli în sălbăticia Australiei continentale, cu speranța că vor stabili o populație durabilă.

I-am urmărit de departe până a venit momentul să intervenim și să confirmăm nașterea primilor noștri joeys. Și ce moment a fost!”, au transmis reprezentanţii Aussie Ark. Diavolii tasmanieni sunt cei mai mari marsupiali carnivori din lume și sunt prădători nativi de top. Asta înseamnă că reintroducerea lor va ajuta la controlul populațiilor de pisici și vulpi sălbatice care vânează alte specii pe cale de dispariție.

Diavolii sunt, de asemenea, necrofagi, astfel că ei ajută la prevenirea răspândirii bolilor. În Tasmania există doar 25.000 de draci rămași în sălbăticie, „Am reușit din punct de vedere istoric - deși la început - să-l întoarcem pe diavol pe continent, iar astăzi este o altă etapă”, a declarat Tim Faulkner, președintele Aussie Ark, într-un videoclip postat pe Instagram, conform CNN.