Redfield, care a fost audiat în Camera Reprezentanților, a recunoscut că mulțimile mari de oameni, care stau apropiați unii de alții și fără a purta mască, poate relansa epidemia de COVID-19.

Șeful CDC, o instituție altminteri foarte activă până de curând în a solicita populației să respecte cu strictețe regulile sanitare, a avut acum nevoie de zece zile pentru a face această observație.

„Cred cu adevărat că există din nefericire posibilitatea ca aceste evenimente să faciliteze răspândirea”, a spus Redfield, citat de Fox News, ca răspuns la o întrebare adresată de o reprezentantă a Partidului Democrat.

Șeful CDC a sugerat în mod ridicol posibilitatea ca protestatarii (printre care se află numeroși jefuitori și distrugători) să fie testați pentru a se verifica dacă nu sunt infectați.

Într-un alt episod al audierii, nu mai puțin ridicol, Robert Redfield s-a adresat protestatarilor, amestecându-i la grămadă cu cei care se înghesuie pe plaje fără mască de protecție, afirmând că CDC este „foarte îngrijorat de faptul că mesajul nostru de sănătate publică nu este auzit”.

Un al reprezentat al Partidului Democrat s-a referit la un incident care a avut loc la Washington D.C. la începutul săptămânii, în care polițiștii au evacuat Piața Lafayette folosind ceea ce presa a spus că ar fi gaze lacrimogene și care, ulterior, s-au dovedit a fi canistre fumigene și gloanțe cu piper.

Democratul Marc Pocan a întrebat dacă gazele lacrimogene sau substanțe asemănătoare pot produce tuse prin care să se răspândească coronavirusul. Redfield a răspuns că pot.

Pocan a revenit și l-a întrebat pe Redfield dacă, în aceste condiții, îl sfătuiește pe președintele Trump sau pe șefii forțelor de intervenție să se abțină de la a folosi astfel de substanțe împotriva manifestanților, din cauza riscului răspândirii COVID-19.

„Cred că ridicați o problemă importantă”, a răspuns Redfield, adăugând: „Voi transmite comentariul dumneavoastră la viitoarea reuniune a grupului de acțiune” împotriva COVID-19.

Iar directorul CDC și-a încheiat audierea cerându-le încă o dată manifestanților să poarte măști în timpul acțiunilor lor.