Uniunea Internațională pentru conservarea Naturii (IUCN) clasifică sturionii drept cel mai periclitat grup de specii din lume. Timp de mulți ani, World Wide Fund for Nature (WWF) Bulgaria lucrează pentru protejarea lor și a habitatelor lor natural, iar aceasta este a doua oară când eliberează pui de sturion în râu. În 2014 și 2015, a crescut și a liberat peste 50.000 de pui.

Administrația Rezervației Biosfera Deltei Dunării informează că noua eliberare de nisetri, care odată se aflau în număr masiv în Dunăre, dar care astăzi se află în pericol, aduce o nouă speranță speciei. Evenimentul fără precedent a fost posibil prin donațiile generoase ale susținătorilor WWF Austria, care au mobilizat fondurile necesare pentru achiziționarea puilor de sturion din fermă, în Plovdiv, Bulgaria.

 

Toți puii de nisetru sunt proveniți din Dunăre, acest lucru fiind important pentru succesul lor în adaptarea la mediul natural și pentru ca WWF să se asigure că populațiile naturale nu sunt expuse unui risc suplimentar prin introducerea unor concurenți non-nativi. Puii de sturion au fost crescuți într-o fermă de acvacultură în condiții apropiate de ceea ce se vor înfrunta în râu.

 

Experții WWF e așteaptă ca peștii să găsească un loc potrivit pentru hrănire și creștere, înainte de a porni în călătoria lor spre Marea Neagră. WWF îndeamnă pescarii din avalul Dunării să îi protejeze pe cei mici, deoarece corpurile lor spinoase se pot încurca în plasele de pescuit, iar dacă sunt prinși accidental să fie eliberați imediat înapoi în râu.

 

În prezent, există o interdicție totală de pescuit de sturioni în Dunăre și Marea Neagră. Peștii mai mari, care înoată în amonte pentru a se reproduce, cad încă pradă braconajului, din cauza prețului ridicat pe care îl au caviarul și carnea pe piața neagră.

 

Sturonii trăiesc mult timp și se reproduc doar de câteva ori în viața lor. Va dura mai mult de un deceniu înainte ca sturionii noștri să se întoarcă pentru a crea o nouă generație. Acesta este motivul pentru care sunt foarte vulnerabili la pescuitul excesiv și la braconaj. “Trebuie să ne asigurăm că habitatele lor sunt protejate și li se permite să crească și să se reproducă, sau riscăm să pierdem o specie care a supraviețuit peste 200 de milioane de ani”, transmite WWF. World Wide Fund for Nature este o organizație non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural.

 

Te-ar putea interesa și: