Polițiștii de frontieră de la Isaccea au identificat o căruță suspectă, care la control s-a dovedit că ascundea un morun uriaș, din fericire încă viu. Morunul avea o greutate de 140 kg și o lungime de 2,5 m. Peștele a fost eliberat în Dunăre, în mediul său natural, iar cei doi braconieri s-au ales cu un dosar penal.
În cursul zilei de joi, poliţiştii de frontiera de la Isaccea, în timp ce patrulau, au identificat în zona localităţii Grindu o căruţă suspectă. Deținătorii vehiculului au încercat să evite controlul.
Un venerabil sturion de 140 kg și 2,5 m lungime a fost eliberat în Dunăre din căruța braconierilor
Oamenii legii au procedat la verificarea atelajului şi au descoperit că sub mai multe materiale textile era ascuns un morun viu, uriaş.Poliţiştii de frontieră au însoţit căruţa la o societate comercială din apropiere. După măsurare şi cântărire a rezultat că exemplarul de sturion avea 140 de kg. şi 2,5 metri lungime,relatează tulceanoastra și Agerpres.
Conform procedurilor legale, sturionul, încă viu, a fost eliberat în Dunăre, în mediul său natural, iar cei doi bărbaţi din căruţa s-au ales cu dosar penal.
Braconierii riscă amendă penală sau închisoarea
Legile în vigoare INTERZIC pescuitul sturionilor pe teritoriul României! Cei doi braconieri se fac vinovaţi de cumul de infracţiuni şi vor suporta rigorile legii, de la amendă penală până la închisoarea cu privare de libertate, în funcţie de ce vor decide judecătorii.
Braconajul este o practică ilegală relativ frecventă întâlnită în apele României. Pescuitul unor specii este permis în anumite luni ale anului de către pescarii sportivi și amatori în condițiile prevăzute de către legile în vigoare. În același timp speciile rare și pe cale de dispariție sunt protejate de către legislație națională și sunt interzise pentru a fi pescuite sub orice formă și comercializate.
În privința sturionilor ei fac obiectul unei protecții speciale, iar exmplarele odinioară relativ frecvente în apele Dunării au devenit în ultimele decenii tot mai rare. Mai mult, nici măcar repopularea asigurată sub supravegherea specialiștilor din domeniu nu a oferit până în prezent rezultatele dorite, iar fenomenul braconajului nu poate fi stăpânit decât într-o mică măsură. Specialiștii atrag atenția asupra posibilității dispariției a mai multor specii de pește din apele României în următorii ani și cel târziu în următorul deceniu.