Fiecare al doilea bulgar din țară dorește alegeri anticipate, arată datele unui sondaj telefonic național al agenției Afis, desfășurat la începutul lunii august cu 1.200 de persoane, informează Rador, care citează Duma.
Pentru 52%, motivul protestelor este nemulțumirea generală privind guvernarea statului. Aici intră lipsa reformelor, incapacitatea de a gestiona criza de COVID-19, acțiunile haotice și schimbarea pozițiilor și politicilor ce duc doar la consecințe negative pentru cea mai mare parte a societății. O pondere relativ egală a tuturor grupurilor sociale și demografice împărtășește acest sentiment, singura excepție fiind persoanele cu venituri mai mari – adică cei care în prezent trăiesc mai bine decât alții.
Pentru 49%, protestele sunt din cauza indignării cauzate de corupția la nivel înalt. Opinia este împărtășită de diverse grupuri din societate, iar printre cei care locuiesc în municipii, această pondere ajunge la 58 la sută. Doar unul din cinci admite că nemulțumirea este dictată de ambițiile politice ale opoziției.
Alte două motive, adesea citate de oficiali guvernamentali, sunt de necontestat - faptul că protestul a fost rezultatul unei „lupte între oligarhi” (teza e susținută de 26% dintre respondenți) și doar 11% cred că „forțe externe” se află în spatele protestelor. Printre cei care se identifică ca fiind apropiați de GERB, mai puțin de jumătate cred că motivele nemulțumirii sunt legate de o luptă între oligarhi sau de ambiții ale opoziției, iar 30% sunt de acord că protestul exprimă în mod justificat indignare față de guvernul corupt. Dintre susținătorii naționaliștilor, aceast procent este chiar de 40%. Motivația protestelor este împărtășită într-o anumită măsură de toate grupurile din societate, inclusiv un număr semnificativ de persoane care se identifică cu puterea.
Pentru jumătate dintre bulgarii adulți, decizia acum este o demisie neîntârziată și organizarea de alegeri anticipate, iar menținerea configurației actuale a guvernului este opțiunea preferată de doar 19% dintre respondenți. Înlocuirea doar a câtorva miniștri sau un nou guvern în cadrul actualului parlament este o măsură deosebit de nepopulară în cadrul societății și se bucură de sprijinul a aproximativ 15 la sută dintre respondenți.
70% dintre cei care se identifică ca fiind apropiați de Partidul Socialist Bulgar (BSP) doresc o demisie rapidă a cabinetului. Aceeași solicitare este împărtășită și de circa 60% dintre cei apropiați de Bulgaria Democratică, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și alte formațiuni, inclusiv Partidul “Există un astfel de popor” al lui Slavi Trifonov și “Ridică-te BG” al lui Maia Manolova. Acest lucru sugerează că puterea nu este legitimă pentru o gamă foarte largă și diversă de organizații politice și cetățeni, constată cei de la Afis. (DUMA)