Pandemia are un impact serios asupra sectorului energetic, iar analiștii cred că va dura ani până domeniul își va reveni.
Potrivit prognozelor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), reducerea, anul acesta, a cererii de energie va fi de 5%, iar investițiile în proiecte energetice vor scădea cu 18%. Criza va reduce, de asemenea, emisiile de dioxid de carbon (CO2) cu 7%.
Se pare că și combustibilii de bază se numără printre victimele mari ale COVID-19 în sectorul energetic. Datele AIE arată că, în 2020, consumul de petrol va scădea cu 8%, iar cel de cărbune - cu 7%. În același timp, sectorul surselor regenerabile de energie pare neafectat și ponderea lor în consumul total de energie este chiar în creștere.
Se crede ca cărbunele nu-și va mai putea recâștiga prezența anterioară și, până în 2040, ponderea sa în consumul total de energie va scădea sub 20% - pentru prima dată în istoria modernă a umanității. În următoarele două decenii, 90% din creșterea consumului de energie va fi acoperită de surse regenerabile de energie și acest lucru se va datora în principal parcurilor solare. În cel mai sumbru scenariu al organizației privind dezvoltarea sectorului, cererea de energie își va reveni abia în 2025.
Cu toate acestea, scenariul principal pentru viitorul energiei este găsirea rapidă a unui remediu pentru noul coronavirus, care va duce la revenirea economiei anul viitor și va readuce cererea de energie la nivelurile anterioare anului 2023. Rador