Evenimentul Zilei > Justitie > Duetul electoral le-a adus dosar penal
Duetul electoral le-a adus dosar penal

Duetul electoral le-a adus dosar penal

Şeful CJ Mureş, Ciprian Dobre, şi edilul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, sunt urmăriți penal în mai multe infracțiuni, anunțul oficial al DNA venind, ieri, chiar în momentul în care primul „gira” candidatura celui de-al doilea la fotoliul de primar

Două comunicate date publicității, ieri, de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au turnat gaz pe foc, la Târgu Mureş, unde preşedintele Consiliului Județean (CJ) Mureş, Ciprian Dobre, îşi susținea cu mare fast „protejatul” în cursa pentru fotoliul de edil al municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea. Coincidență sau nu, acesta a ales să îşi anunțe candidatura tocmai ieri.

Ambii au aflat că sunt urmăriți penal de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Pentru primarul Dorin Florea, acuzațiile DNA sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât el a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în dosarul privind finanțarea echipei de fotbal ASA Târgu Mureș.

Potrivit DNA, şeful CJ Mureş este urmărit penal pentru luare de mită şi spălare de bani, fapte pe care lear fi comis în 2008, pe vremea când era prefect. Atunci, susțin procurorii, Dobre ar fi primit 120.000 de lei de la un om de afaceri. Pe scurt, acuzațiile se referă la faptul că acesta trebuia să verifice şi să atace cinci hotărâri ale Consiliului Local, favorabile respectivului om de afaceri, dar le-a trecut cu vederea în schimbul banilor. Pentru a disimula proveniența banilor, Ciprian Dobre a trecut respectiva sumă în declarația de avere ca fiind o donație.

Hotărâri „cu dedicație”

Preferatul lui Dobre la Primăria Târgu Mureş, Dorin Florea, a aflat şi el că este urmărit penal, la câteva minute după şeful CJ Mureş. Dorin Florea este acuzat de luare de mită, iar fiul său, Dan Aurel, este acuzat de complicitate la luare de mită, tot pentru favorizarea unui om de afaceri.

Potrivit DNA, fapta ar fi fost comisă în 2011, când, „în baza expunerilor de motive ale primarului municipiului Tîrgu- Mureș, suspectul Florea Dorin, au fost emise un număr de 9 hotărâri ale Consiliului Local, având ca element comun realizarea proiectului Prelungirea Căii Sighișoarei în două direcții, proiect în care era direct interesat omul de afaceri Musgociu Mircea Nicolae, în contextul efectuării unor schimburi de terenuri cu Municipiul Târgu Mureș”.

În schimbul susținerii edilului, respectivul om de afaceri i-a vândut fiului acestuia un apartament la jumătate de preț, pe care juniorul l-a vândut ulterior la valoarea lui reală, de 130.000 de euro.

Reacții

Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre a declarat, ieri, că acuzațiile formulate de procurori sunt foarte grave. „E o presupusă faptă care s-ar fi petrecut în urmă cu 8 ani. Nu am o explicație, însă eu nu cred în întâmplări, nu cred că e întâmplător. Acuzațiile sunt foarte grave”, se apără Dobre. La rândul lui, Dorin Florea respinge acuzațiile: „Nu ştiu cum să definesc coincidența asta. Asupra incriminărilor aduse, în care sunt suspectat, nu cred că trebuie să îmi fac nicio problemă pentru că lucrurile sunt foarte clare şi sunt hotărâri de Consiliului Local”.

Frica de dosar, domolită c-un pahar

În timp ce „toți oamenii primarului” îi strângeau pe admiratori și susținători pe scările primăriei, în timp ce se lăsa, în mod intenționat, senzația de rumoare, „oare ce anunț face primarul pe scările din fața instituției?”, DNA redacta un comunicat. Dorin Florea a ieșit din Primărie flancat de preoți, profesori universitari, de președintele Consiliului Județean, Ciprian Dobre, de lidera pensionarilor cărora li se oferă Revelion cu 5 lei. Florea juca puternic cartea emoției: „Candidez independent, pentru a respecta pe toată lumea, și mai ales criteriile de integritate la care s-au angajat unele formațiuni”, a spus el. Jocul de-a independența nu-i este deloc străin deoarece l-a mai exersat și când era susținut de PSD. Emoții, urale, urări.

Dorin Florea, care candidează pentru al cincilea mandat de edil, a spus și despre motivele care l-au determinat să se arunce din nou în luptă: „În momentul în care instituțiile de cultură, de învățământ și toți cei cu care am dus orașul înainte m-au determinat să iau această decizie, o onorez.” După care s-a retras în birou și a băut ceva. Posibil ca nevoia de a amorți simțurile să nu fi venit din dorința de a-și stâmpăra emoțiile, ci din cauza comunicatului DNA – în care se arată că este vizat într-un nou dosar de corupție – postat pe site exact în momentul în care se interpreta scena emoțiilor pe scări.


FOTO:Dorin Florea FOTO: AGERPRESVeselie la Primărie

Funcționarii din primărie se manifestau în două feluri: cei care, din diverse motive, bagă mâna în foc pentru Florea păreau detașați, chiar veseli: „De-aia i se întâmplă, că s-a hotărât să candideze”. Ceilalți, mimau și ei veselia, dar în șoaptă spuneau: „Știa, anume a făcut-o azi, să pară victimă, să-l placă alegătorii”.

Spre deosebire de alți ani, când partidele românești se strângeau în jurul lui Florea, unele având candidat doar de formă, iar maghiarii își vedeau de candidatul lor, în acest an există mai multe candidaturi sincere. Intră în competiție și cel care a determinat modificarea legii, astfel încât un partid să se poată înființa cu 3 membri, Dan Mașca. PSD, deși nu are un candidat cu notorietate, făcea miercuri dimineața sondaje de opinie pentru desemnarea candidatului.