Evenimentul Zilei > International > DUELUL Macron – Le Pen: diferența SCADE rapid! Francezii preferă să NU mai voteze
DUELUL Macron – Le Pen: diferența SCADE rapid! Francezii preferă să NU mai voteze

DUELUL Macron – Le Pen: diferența SCADE rapid! Francezii preferă să NU mai voteze

Macron, favoritul Sistemului a pierdut patru procente în doar patru zile, iar situația pe scena politică din Franța este foarte tulbure.

Un sondaj dat publicității joi de OpinionWay îl arată pe Macron căzut la 59%, față de 41% cât are Le Pen. În patru zile, fostul ministru al Economiei al lui Hollande a pierdut patru procente în fața rivalei sale.

Din 6 februarie, Emmanuel Macron nu a coborât sub bariera de 60% decât de două ori: pe 23 februarie și pe 17 martie.

Pe 21 aprilie, cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, el atingea un record de 65%.

În seara primului tur, sondajele îl dădeau pe Macron cu 63%, față de Marine Le Pen, cu doar 37%.

Observatorii sunt unanim de acord că Macron a ratat startul pentru turul II, după ce în seara de după turul I a sărbătorit în braseria pariziană La Rotonde, dând multor alegători senzația dezagreabilă că s-a văzut deja câștigător.

Duelul direct Macron – Le Pen de la uzinele Whirlpool din Amiens i-a dat liderei Frontului Național posibilitatea de a realiza noi puncte mediatice.

Sondajul OpinionWay arată că scăderea lui Macron este provocată de alegătorii de stânga. Astfel, 55% dintre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon („Stânga Nesupusă”) afirmau luni că vor vota cu Macron, iar 23% spuneau că se vor abține.

Trei zile mai târziu, doar 45% dintre alegătorii lui Mélenchon declară că-l mai votează pe Macron, iar nivelul de abținere a ajuns la 38%.

Alegătorii socialistului Benoît Hamon se detașează și ei de Macron: luni, 83% dintre ei se arătau gata să-i dea votul, în vreme ce joi mai rămăseseră doar 64%. Intenția de absenteism a crescut de la 14% la 32%.

„Este un fenomen destul de straniu, deoarece în general voturile Stângii sunt mai ușor de captat, când faci campanie împotriva lui Marine Le Pen”, afirmă sociologul Bruno Jeanbart.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: