Cel mai strâns rezultat înregistrat într-un scrutin legislativ din istoria Israelului lasă deschise mai multe variante pentru formarea guvernului.
Scorurile electorale obţinute la alegerile de marţi de principalele două partide israeliene, Likud şi Kadima, au propulsat formaţiunile respective într-un maraton al negocierilor pentru alcătuirea unei coaliţii de guvernământ.
Blocul de dreapta, grupat în jurul Likud, partidul condus de fostul premier Benjamin Netanyahu, pare să aibă prima şansă de a se regăsi în structura viitorului cabinet de la Ierusalim. Analiştii israelieni, citaţi de Reuters, compară situaţia rezultată în urma votului strâns cu diviziunea politică din teritoriile palestiniene, împărţite între grupările Hamas şi Fatah, şi subliniază că procesul de pace din Orientul Mijlociu este acum mai departe de soluţionare ca niciodată.
- Kadima, partidul de centru-dreapta condus de ministrul de externe, Tzipi Livni, a obţinut cele mai multe voturi, materializate în 28 de locuri în Knesset, dar dispune de şanse reduse de a forma o coaliţie de guvernământ.
Ar fi pentru prima dată în istoria ţării când un partid care câştigă cele mai multe voturi nu este desemnat să formeze noul executiv.
- De cealaltă parte, liderul Likud, partid care va ocupa 27 de locuri în viitorul parlament, poate ralia sprijinul necesar formării unei astfel de coaliţii, însă alianţa se va dovedi, cel mai probabil, nefuncţională, apreciază analiştii politici.
Misiune dificilă
Ambiguitatea fără precedent în istoria politică a statului evreu nu poate fi înlăturată decât de preşedintele Shimon Peres. Acestuia îi revine sarcina dificilă de a desemna un premier capabil să formeze o coaliţie care trebuie să dispună de o majoritate de cel puţin 61 de mandate în Knesset. Discuţiile dintre şeful statului şi partide ar putea dura până la o săptămână, iar negocierile pentru formarea unei coaliţii s-ar putea întinde pe o perioadă de aproximativ o lună. Rezultatul indecis nu mulţumeşte însă noua administraţie de la Casa Albă, hotărâtă să resusciteze negocierile de pace între israelieni şi palestinieni. Liber la negocieri Formaţiunea de extremă-dreapta Israel Beitenu, care a obţinut 15 locuri în Knesset, pare să fie numitorul comun al acestor negocieri complexe. Liderul partidului, Avigdor Lieberman, a declarat că opţiunile sale sunt deschise, dar a subliniat că preferă un guvern „naţionalist“. La rândul său, partidul ultra-ortodox Shas, care va fi reprezentat de 11 deputaţi, înclină în favoarea unei alianţe cu Likud, dar „nu exclude şi alte variante“. O altă ipoteză, cea a unei rotaţii la şefia unui eventual cabinet format de Likud şi Kadima, a fost infirmată de oficialii partidului condus de Benjamin Netanyahu.
Tzipi Livni mizează pe un guvern de uniune naţională, puţin probabil să se materializeze, date fiind diferenţele nete de ideologie între facţiunile parlamentare, în special în problema palestiniană. Cu doar 13 mandate obţinute, Partidul Muncii al ministrului apărării, Ehud Barak, ar putea trece în opoziţie, informează „Jerusalem Post“.