DUELUL pentru postul de secretar general al ONU continuă. Cine are șanse reale de cîștig
- Simona Stupar
- 27 septembrie 2016, 13:47
Vicepreședinta Comisiei Europene, Kristalina Georgieva, care nu mai ascunde faptul că vrea să candideze pentru postul de secretar general al ONU, este aproape de a obține nominalizarea din partea guvernului său, dar mai rămâne un obstacol important de depășit.
Un al cincilea vot informal la Națiunile Unite a avut loc ieri, iar cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat, anonim, pentru nouă candidați care au rămas în cursă.
Fostul premier portughez Antonio Guterres rămâne în frunte, iar Irina Bokova, candidata din partea Bulgariei, care era până acum prima dintre femei, a coborât pe poziția a șasea, scrie EUObserver.
Surprinzător, candidatul Serbiei, Vuk Jeremić, este pe locul al doilea, deși este greu de crezut că va putea trece de un veto al americanilor, mai târziu, spre finalul „competiției”.
Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, este acum pe locul al treilea.
Procedura pentru alegerea secretarului general cuprinde mai multe voturi în rândul statelor membre ale Consiliului. Următorul sondaj va avea o evidențiere în ceea ce-i privește pe membrii permanenți ai Consiliului (SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța), care au drept de veto.
Faptul că Bokova a coborât în top arată că premierul bulgar de centru-dreapta, Boiko Borisov, asupra căruia s-au făcut presiuni din partea Partidului Popular European și a Fundației pentru o Societate Deschisă să schimbe candidatul și să o nominalizeze pe Georgieva, ar fi decis să facă asta, susține sursa citată.
Georgieva, care a participat la Adunarea Generală a ONU din New York, săptămâna trecută, nu mai neagă că vrea să intre în competiție. Nu se știe cum va fi înlocuită din funcția de comisar, dacă va fi aleasă de guvernul de la Sofia pentru candidatura la ONU.
Concurența în plan intern între cele două candidate bulgăroaice va crește, însă, șansele celorlalte țări.
Portughezul Guterres are șanse mari, iar tensiunile actuale de la ONU în privința Siriei i-ar putea crește oportunitățile.
Poziția mai dură a SUA, a căror ambasadoare, Samantha Power, a acuzat Rusia de „barbarism” în recentele atacuri din Siria, a avut deja un impact asupra rezultatelor votului informal.
Toți candidații din Europa de Est, care par acceptabili pentru Rusia, au un număr mare de „dezaprobări”, față de sondajele anterioare. Susanna Malcora din Argentina, preferată de SUA , a ajuns acum pe primul loc între candidatele femei.
Următorul vot va avea loc în 5 octombrie și se vor folosi voturi „colorate”, adică se vor vedea diferențele - cine pentru cine a votat.
Surse din cadrul ONU susțin că SUA și Rusia ar vrea să se încheie procesul electoral în octombrie, dar, teoretic, procesul poate continua până în decembrie.
Actualul secretar general Ban Ki-moon, trebuie înlocuit abia de la 1 ianuarie 2017.