Duel pe tocuri în PNL: Culisele disputei Gorghiu - Turcan

Duel pe tocuri în PNL: Culisele disputei Gorghiu - Turcan

Împărțirea unor funcții în instituții-cheie ale statului a provocat tensiuni între fostul şi actualul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu şi Raluca Turcan. Gorghiu a acuzat-o pe Turcan, într-o şedinţă cu uşile închise, că a negociat cu PSD-ul

În ședința de ieri a conducerii centrale a PNL, Gorghiu și Turcan s-au certat din cauza funcției de viceguvernator al BNR și a celor de membri în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Curtea de Conturi și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

FOTO: Actualul senator de Timiș, Alina Gorghiu, nu se va înscrie în cursa pentru președinția PNL

Ne puteți urmări și pe Google News

„Turcan a invocat în BPN că a negociat cu PSD nominal funcțiile pentru instituții. Eu am vorbit la PSD și ei n-au zis așa ceva. Deci este clar că a fost o șmecherie. Mi se pare îngrozitor să faci asta ca președinte al PNL”, au spus surse din PNL, pentru EVZ.

Gorghiu a făcut scandal și a cerut vot secret pe persoane, dar Turcan a propus votul în bloc. „S-au depus nenumărate CV-uri pentru aceste funcții, iar când au venit în BPN au cerut un vot în bloc pentru cele patru persoane, motivând că s-a negociat cu PSD pe persoane. De aici a plecat bâlciul, pentru că fiind mai multe CV-uri s-a cerut vot secret pe persoane și au cerut vot secret în bloc pe cele patru persoane, deci nu a supus la vot și alte nume”, au spus, pentru EVZ, surse liberale.

Fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, este propus de PNL pentru BNR, după demisia lui Bogdan Olteanu. La CNSAS a fost propusă Sulfina Barbu (ex-ministru la Mediu), Anca Boagiu (ex-ministru la Transporturi) la Curtea de Conturi și Teodor Atanasiu (ex-ministru al Apărării) la ANRE.

„Nu jignești colegii”

La vedere, Gorghiu a atacat- o pe Turcan pentru afirmaţiile acesteia la adresa partidului, după ce şefa PNL a spus recent că liberalii au fost „praf” la parlamentare.

„Este un discurs superficial şi nu pot să înţeleg cum cineva care are pretenţia că este membru al PNL, care este în conducerea PNL, să spună că partidul este praf, câtă vreme partidul este format din membri. Este suma membrilor săi pe care nu ai voie să îi jigneşti indiferent care este numele tău”, a zis, ieri, Gorghiu.

Întrebată dacă se referă la Turcan, Gorghiu a afirmat că numele nu este relevant. „Miaş reproşa şi mie dacă aş avea din greşeală o declaraţie de genul acesta”, a spus fosta şefă a PNL.

„Nu vreau să fiu simpatică”

Turcan a spus că greşelile făcute în trecut în interiorul PNL au fost nenumărate și destui vinovaţi pentru ele. „Cei care se grăbesc acum să nege realitatea ar fi trebuit să meargă în teritoriu imediat după scorul dezastruos de la parlamentare, să vadă exact de ce PNL a ajuns la acel rezultat dezastruos, să vadă că sunt organizaţii lipsite de vlagă, fără decizie politică, fără direcţie fermă, fără oameni antrenaţi în decizia politică a partidului. Din fericire pentru mine nu vreau să fiu simpatică nici unora, nici altora şi vreau să fac o radiografie corectă a situaţiei PNL tocmai pentru a învăţa din greşelile trecutului, iar greşelile au fost multe şi vinovaţi suficienţi”, a afirmat Turcan.

O senatoare PNL, prinsă într-un dosar penal

Parchetul a redeschis un dosar penal legat de modalitatea în care senatoarea ieşeană Iuliana Scântei şi-a obţinut mandatul. Dragomir Tomaşeschi, fostul prefect al Iașiului, a reclamat la PÎCCJ statutul de membru PNL al parlamentarului la momentul candidaturii la alegeri. Potrivit acestuia, Scântei ar fi trebuit să fie validată de Biroul Permanent Local şi ulterior de Biroul Permanent Judeţean, în baza unei adeziuni scrise. El a prezentat o adresă semnată de primprocurorul PÎCCJ Iași în care se menționează că, în urma sesizării făcute, poliția ieșeană a demarat cercetările pe numele fostului preşedinte PNL Teofil Bălteanu, pentru uz de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Scântei a spus că are doar calitatea de martor în dosar.