DSK revine în Franţa cu tot cu problemele sale

DSK revine în Franţa cu tot cu problemele sale

Socialiştii francezi încearcă să se distanţeze de fostul director al FMI, aşteptat să se întoarcă din Statele Unite în zilele următoare.

După ce a scăpat, marţea trecută, de acuzaţiile aduse de camerista Nafissatou Diallo, care susţinea că a fost agresată sexual într-un hotel din New York, pe 14 mai, Dominique Strauss- Kahn (DSK) este aşteptat în Franţa la sfârşitul săptămânii în curs sau, cel târziu, la începutul săptămânii viitoare. Informaţia apare în cotidianul francez "Le Figaro", care îl citează în acest sens pe unul dintre colegii de partid ai lui Strauss-Kahn, deputatul socialist Francois Pupponi. Dominique Strauss-Kahn va fi în Franţa "în următoarele zile", a declarat, la postul Canal+, şi Martine Aubry, prim-secretarul Partidului Socialist, care speră să câştige alegerile interne şi să reprezinte formaţiunea la prezidenţialele din 2012.

Aubry a ţinut să se distanţeze în mod clar de DSK. "Despre atitudinea lui Dominique Strauss-Kahn faţă de femei gândesc acelaşi lucru ca multe femei", a precizat Martine Aubry, adăugând că fostul director al FMI are de dat explicaţii despre cele întâmplate la New York.

Un om liber, care ar face bine să tacă

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebată dacă se aşteaptă să fie susţinută de Strauss-Kahn la alegerile interne, Martine Aubry a fost extrem de rezervată.

"Dominique Strauss-Kahn se va exprima cum va crede el de cuviinţă. Eu candidez şi sunt hotărâtă să câştig prezidenţialele. Dominique Strauss-Kahn şi-a regăsit libertatea de acţiona, de a circula şi de a vorbi", a spus Aubry.

Deputatul socialist Arnaud Montebourg a sugerat însă ca ar fi mai bine ca DSK să nu se implice în campanie şi "să aleagă tăcerea", scrie "Le Figaro".

Justiţia americană a decis, pe 23 august, închiderea dosarului în care camerista îl acuza DSK de tentativă de viol, sechestrare şi agresiune sexuală.

"Dovezile fizice şi ştiinţifice au stabilit faptul că acuzatul a avut un contact sexual cu cea care a depus plângerea, dar nu stabilesc, în mod clar, că actul a fost unul forţat sau că a avut loc fără acceptul femeii", a constatat procurorul de caz.

La începutul lunii august, Nafissatou Diallo a depus şi o plângere civilă, la un tribunal din Bronx, împotriva fostului demnitar francez. Ea cere despăgubiri şi daune morale, fără a preciza valoarea acestora, pentru "agresiunea sălbatică şi sadică pe care a suferit-o".

Înţelegere pentru soţia lui Strauss-Kahn

Mai bine de jumătate dintre francezi înţeleg sprijinul pe care ziarista Anne Sinclair l-a oferit soţului său Dominique Strauss- Kahn în timpul scandalului sexual izbucnit în luna mai. Potrivit unui sondaj de opinie elaborat de Harris Interactive şi publicat ieri de revista "VSD", 54 la sută dintre francezi manifestă înţelegere faţă de atitudinea adoptată de Anne Sinclair, care a apărut de mai multe ori alături de soţul său după izbucnirea scandalului.

Pe de altă parte, 22 la sută dintre subiecţi spun că înţeleg "destul de greu", iar 18 la sută "foarte greu" conduita soţiei lui DSK. Anne Sinclair are o imagine "bună" sau "foarte bună" în rândul a 58 la sută dintre concetăţenii săi şi o imagine "proastă" sau "foarte proastă" în ochii a 33 la sută dintre francezi. "Este o afacere pe care Dominique Strauss-Kahn trebuie să o lămurească. Francezii nu se aşteaptă ca eu să le spun ce s-a întâmplat în acea cameră de hotel, pentru că nu ştiu nimic." MARTINE AUBRY, prim-secretar al Partidului Socialist