Cu mai puţin de două luni înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, candidatul Nicolas Sarkozy încearcă să se apropie în sondaje de rivalul său socialist, François Hollande, prin mesaje în care minimalizează importanţa acestuia pe scena politică.

Candidatul nedorit

Joi seară, în timpul unei discuţii avute cu jurnaliştii francezi după un miting de campanie desfăşurat la Lille, Sarkozy a afirmat că Hollande nu a fost dorit ca prezidenţiabil de propriul partid. "N-am avut niciodată o relaţie proastă cu domnul Hollande", a spus preşedintele, pregătindu-şi lovitura, după care a atacat frontal. "Domnul Hollande are calităţi, dar nu el este cel pe care socialiştii îl vroiau. Ei îl voiau pe domnul Strauss-Kahn" în postura de candidat la alegerile prezidenţiale din primăvară, a spus Nicolas Sarkozy.

Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, s-a aflat printre numele vehiculate, anul trecut, pentru a-i reprezenta pe socialişti la scrutinele pentru funcţia supremă, programate pe 22 aprilie şi 6 mai 2012.

Pe 31 martie 2011, François Hollande îşi anunţa candidatura la alegerile primare din Partidul Socialist şi spera să îl învingă pe DSK în cursa internă. Confruntarea nu a mai avut loc din cauză că, în mai, Strauss-Kahn a fost reţinut, la New York, şi ulterior pus sub acuzare pentru viol şi agresiune sexuală.

Săptămâna aceasta, DSK a ajuns din nou după gratii, fiind arestat preventiv sub acuzaţia de complicitate la proxenetism. Chiar dacă justiţia americană a renunţat la acuzaţiile formulate şi cea franceză a decis, în cele din urmă, să îl cerceteze în stare de libertate, Dominique Strauss-Kahn a adus grave prejudicii de imagine Partidului Socialist.

Sondaje contradictorii

Potrivit unui sondaj realizat de institutul CSA, pe 20 februarie, Hollande începe să scadă în sondaje, fiind cotat cu 28% din intenţiile de vot la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Asta în timp ce Sarkozy a început să urce, ajungând la 27%. Un sondaj realizat în perioada 17-18 februarie arăta însă cu totul alte cifre: Hollande avea 32% din in­tenţiile de vot, iar Sarkozy – doar 25%, reaminteşte cotidianul "Le Monde".

"Lucrurile se mişcă, toate sondajele spun asta. Institutul CSA da un scor de 27% la 28%", a subliniat, marţi, pre­şedintele Nicolas Sarkozy.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/bmVRoVwv3tE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>