Misterioasele drumuri în România ale teroristului care a ucis 49 de musulmani. Turcii verifică dacă a plănuit uciderea lui Erdogan

Misterioasele drumuri în România ale teroristului care a ucis 49 de musulmani. Turcii verifică dacă a plănuit uciderea lui Erdogan

Oribilul atentat comis de un grup de extremă-dreapta în orășelul neo-zeelandez Christchurch este știrea care a ”ocupat” agențiile de presă de pe întreg mapamondul. În relatările despre uciderea a 49 de credincioși musulmani apare și numele României.

Se spune că e vorba de un ”grup”, pentru ancheta din Noua Zeelandă a dus la descoperirea și dezamorsarea a două încărcături explozive montate pe două autovehicule și din cauza simpatiei manifestate de principalul suspect arestat, Brenton Tarrant, pentru gruparea The Dingoes, cu simpatizanți atât în Australia, țara de origine a lui Tarrant, cât și în Noua Zeelandă, țara unde s-a mutat de aproximativ 3 ani. Un alt element este acela că poliția a reținut inițial patru persoane, una fiind eliberată la scurt timp, dar alte două, în afară de Tarrant, sunt încă în custodie, existând informații, neconfirmate oficial, că ar fi și ei arme asupra lor.

FOTO; Brenton Tarrant 

Pe scurt, reamintim elementele principale ale știrii: vineri după-amiază, Brenton Tarrant (singur?) a deschis focul în două moschei din oraș, ucigând 49 de persoane și rănind alte 52. Cele mai multe victime au fost la moscheea Al Noor, 41, iar 8 au murit în urma atacului de la Linwood, o suburbie. Atacul de la Al Noor a fost transmis live pe Facebook de Tarrant, primele imagini fiind din mașina sa, pe fundal auzindu-se cântecul ”Lupul”, un imn naționalist sârb, dedicat lui Radovan Karadzic – liderul naționalist așteptând sentința pentru crime de război.

Pe profilul lui Tarrant a fost programată publicarea unui document de 73 de pagini, numit, ”The Great Replacement”, în care autorul deplânge înlocuirea popoarelor europene, creștine, cu musulmani. Documentul face trimitere la teorii în vogă în mediile de extremă-dreapta din toată lumea.

Pe armele folosite și pe încărcătoarele pistolului mitralieră, erau înscrise, cu vopsea albă numele mai multor războinici care au luptat împotriva Islamului, de la conducători medievali până la ”ucigași în masă” moderni. Printre aceste nume sunt și doi români: Ștefan cel Mare și Șerban Cantacuzino.

Pe lângă aceste informații, poliția din Australia a descoperit locurile pe unde a trăit Tarrant. Au ajuns în Grafton, o localitate mică, unde el a copilărit. În 2010, tatăl său a murit de cancer. Bărbatul în vârstă de 48 de ani a lăsat în urmă o văduvă și doi copii, Brenton având o soră.

FOTO: La începutul anilor '90, Brenton în brațele tatălui său

De la tatăl său, Brenton a moștenit pasiunea pentru fitness și ceva bani. Vreme de doi ani, până în 2011, el a fost antrenor personal la o sală de fitness din localitate, unde s-a ocupat mai mult de copiii fără posibilități financiare, care beneficiau de programe speciale.

Banii se pare că i-a investiți în Bitcoin și a câștigat destul pentru a petrece următorii ani călătorind în Europa și Asia. A ajuns până și în Coreea de Nord!

Nu a revenit în Australia, ci s-a stabilit în Noua Zeelandă, dar și de aici a călătorit foarte mult.

 Imediat după ce a fost dezvăluită identitatea criminalului, Turcia a anunțat că Brenton Tarrant a fost de două ori în Turcia, în 2016. Vizita are o logică, dat fiind faptul că inscripțiile de pe arme arată că tânărul în vârstă de 28 de ani făcuse o fixație pentru războaiele împotriva Imperiului Otoman.

Prima vizită a fost în perioada 17-20 martie 2016, după care se pare că a venit și în România pentru câteva zile. A doua vizită în Turcia a fost între 13 septembrie și 25 octombrie 2016.

Pentru că între cele două vizite a avut loc celebra ”tentativă de puch” din 15 iulie 2016 și pentru că în documentul ”Marea Înlocuire” se vorbește moartea lui Recep Erdogan, turcii au demarat o amplă anchetă, pentru a vedea dacă Tarrant a plănuit vreun atentat pe teritoriul său.

FOTO: Tarrant, surprins pe un aeroport turcesc, în 2016

Și bulgarii au informat rapid despre o vizită făcută de Tarrant în țara lor, în perioada 9-15 noiembrie 2018.

Pe 10 noiembrie, Tarrant a închiriat o mașină și a vizitat Plevna, plecând din Sofia, Gabrovo, Bachovo, Kazanluk, Blagoevgrad și Pernik. A mai vizitat vestigii și locuri cu însemnătate istorică din Dryanovo, Plovdiv, Asenovgrad și Bansko.

Peste tot a ”lăsat urme”, plătind cu cardul, folosind cartele telefonice locale și înregistrându-se pentru cazare.

La Sofia el venise cu avionul din Dubai. A plecat, tot pe calea aerului, spre București.

A ajuns pe 15 noiembrie pentru a doua oară în țara noastră. Se spune că a stat 10 zile, dar perioada pare să fi fost mai lungă, pentru că el avea pe pagina de Facebook un film de câteva zeci de secunde de la parada militară din 1 decembrie. Se poate să fi stat doar zece zile și filmul să îi fi fost trimis de un prieten din țara noastră.

Aceste aspecte sunt verificate acum de SRI.

Tarrant în țara noastră a trecut pe Palatul Peleș, pe la mănăstirile din Bucovina și a ajuns și la Castelul Huniarzilor. De altfel, la bordul unei mașini închiriate, a ieșit prin Ungaria, mergând spre Cehia și Slovacia.