Drumul flăcării olimpice a început cu scandal

Apărătorii cauzei tibetane au întrerupt ceremonia aprinderii flăcării de la Olimpia. Scandalurile politice invadează lumea sportului.

Trei militanţi ai organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF) au reuşit să perturbe, ieri, ceremonia de aprindere a flăcării olimpice, care s-a desfăşurat în oraşul Olimpia, din sudul Greciei, informează AFP. Cele trei persoane, printre care s-a numărat şi secretarul general al RSF, Robert Ménard, au încercat să se apropie de tribuna de la care tocmai îşi susţinea discursul responsabilul chinez din cadrul Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice, Qi Liu.

Unul dintre militanţi a întins o banderolă pe care scria „Boicotaţi ţara care calcă în picioare Jocurile Olimpice“ de la Beijing, în timp ce un altul a strigat, din spatele tribunei oficiale, „Libertate, libertate!“. Televiziunea naţională chineză a întrerupt, pentru scurt timp, difuzarea de imagini cu Qi Liu, înlocuindu-le cu unele de arhivă. Forţele de ordine au intervenit rapid şi i-au reţinut pe Ménard şi pe ceilalţi doi protestatari, toţi fiind ulteriori conduşi la comisariat pentru interogatorii.

Guvernul elen s-a grăbit să condamne incidentul, apreciind că acţiunea RSF nu a avut nimic în comun cu spiritul olimpic. Demonstraţiile au continuat şi după terminarea ceremoniei de ieri. Zece apărători ai cauzei călugărilor tibetani s-au întins pe jos în mijlocul uneia dintre străzile Olimpiei şi au scandat sloganuri împotriva guvernului chinez. Ei au fost rapid îndepărtaţi de poliţia locală, care a şi reţinut câteva persoane. Alertă maximă în Tibet La două săptămâni după izbucnirea revoltei călugărilor budişti din Tibet, autorităţile chineze au sporit măsurile de securitate în capitala Lhasa şi în regiunile învecinate, pentru a preveni producerea de incidente violente în momentul aprinderii flăcării olimpice.

Potrivit guvernului tibetan din exil, reprimarea revoltei tibetanilor s-a soldat cu 130 de morţi. Însă nu doar tibetanii au avut de suferit din cauza regimului comunist. Un militant chinez care a pus în circulaţie o scrisoare deschisă, sub sloganul „Drepturile omului, nu Jocurile Olimpice“, a fost condamnat ieri la cinci ani de închisoare. POLITICĂ ÎN SPORT Kosovo tulbură tribunele

O banderolă pe care scria în engleză „Kosovo este Serbia“ a fost retrasă duminică din tribune, la cererea organizatorilor turneului de tenis de câmp de la Indian Wells (California). Banderola fusese instalată în mijlocul suporterilor sârbi care asistau la finala feminină, câştigată de compatrioata lor Ana Ivanovici.

Obiectul a dispărut până la începerea finalei masculine, în care a jucat un alt sârb, Novak Djokovici. Este al doilea incident politicosportiv în care sunt implicaţi sârbii, după cel petrecut vineri, la Eindhoven, când înotătorul sârb Milorad Cavici - câştigător al probei de 50 m fluture a Campionatelor Europene de Nataţie - a apărut pe podium îmbrăcat cu un tricou pe care scria „Kosovo este Serbia“.