Drona subacvatică Manta Ray, supusă unor teste în apă. Imagini rare

Sursa foto Youtube

Drona subacvatică Manta Ray, supusă unor teste în apă. Agenția pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) a publicat primele imagini ale dronei Manta Ray dezvoltată de Northrop Grumman, un vehicul subacvatic fără echipaj (UUV) aflat în prezent în faza de prototip. S-au făcut deja teste în largul coastei sudului Californiei în februarie și martie 2024.

Drona subacvatică Manta Ray, supusă unor teste

Testele care au avut loc au urmărit să examineze performanțele hidronamice ale Manta Ray. Pentru a transporta vehiculul din Maryland în California, Northrop Gumman a trebuit să îl expedieze în bucăți.

„Expedierea vehiculului direct în zona în care urmează să fie exploatat economisește energia pe care vehiculul ar fi consumat-o altfel în timpul transportului. Odată desfășurat, vehiculul folosește o alunecare eficientă, bazată pe flotabilitate, pentru a se deplasa prin apă. Ambarcațiunea este proiectată cu mai multe compartimente pentru încărcături utile de dimensiuni și tipuri multiple pentru a permite o mare varietate de seturi de misiuni navale.”, a spus Northrop Gumman.

O dronă inedită

Manta Ray este primul dintr-o „nouă clasă de vehicule subacvatice fără echipaj uman de lungă durată, cu rază lungă de acțiune și capacitate de încărcare”, care pot fi utilizate în medii maritime în care ființele umane nu pot fi utilizate.

Sursa foto Wikipedia

Lucrările se desfășoară de aproximativ cinci ani. Northrop Grumman a declarat că drona este este echipată cu capacități avansate de comandă, control și comunicații.

Testele au fost un real succes

„Testele noastre de succes, la scară reală, cu Manta Ray validează disponibilitatea vehiculului de a avansa spre operațiuni în lumea reală, după ce a fost asamblat rapid pe teren din subsecțiuni modulare”, detaliază Woerner. „Combinația dintre transportul de-a lungul țării, asamblarea pe teren și desfășurarea ulterioară demonstrează o capacitate inedită pentru un UUV de dimensiuni foarte mari.”, potrivit warhistoryonline.com.

O a doua companie implicată în proiect, PacMar Technologies, continuă să testeze sistemul de recoltare a energiei la scară largă al dronei.