DRONA din curtea CASEI ALBE. Cine era proprietarul aparatului, de mici dimensiuni, de zbor fără pilot

Bărbatul care opera drona ce a căzut în curtea Casei Albe a telefonat Secret Service, luni dimineașa, și a recunoscut implicarea sa în acest incident. Proprietarul dronei și operator al acesteia lucrează pentru Agenția Națională de Informații Geospațiale, o structură guvernamentală cu atribuții în domeniul cartografic și de securitate națională.

 

 

Agenția a confirmat, marți, că unul dintre angajații săi era operatorul acelei drone care s-a prăbușit în curtea Casei Albe. Angajatul se afla în afara orelor de program, iar zborul dronei nu era legat de activitatea sa profesională, potrivit oficialilor.

Bărbatul a fost interogat de Secret Service (serviciul de protecție și pază al demnitoarilor - n.r.) și a fost foarte cooperant, a anunțat un purtător de cuvânt, Brian Leary, citat de CNN. „Indicațiile inițiale arată că acest incident a apărut ca rezultat al folosirii dronei în scop de amuzament, în timpul liber”, a spus Leary.

Secret Service a închis Casa Albă, la scurt timp după ora 3 dimineața, după ce un ofițer de pe peluza din sud a reședinței președintelui american a văzut drona, descrisă ca fiind un obiect zburător cu o lățime de circa jumătate de metru, care a zburat pe deasupra Casei Albe, îaninte de a se prăbuși. Ofițerul a precizat că drona zbura la o altitudine foarte joasă. Drona se presupunea că a zburat deasupra Casei Albe după ce a decolat dintr-un cartier aflat la est de reședința prezidențială, a declarat o sursă din Secret Service pentru CNN:

O altă sursă declarase că traseul nu a fost complet confirmat de anchetatori, iar Secret Service va mai investiga incidentul, prin „interviuri coroborate, examinări judiciare și revizuirea altor piste ale investigației”.

Directorul executiv al Small UAV Coalition (o asociație a companiilor tehnologice care susțin folosirea dronelor), Michael Drobac, a declarat că știrea prăbușirii dronei este „un accident teribil”, care va transmite un mesaj greșit, că utilizatorii dronelor nu foslosesc în mod responsabil tehnologia respectivă. Dar marea majoritate a celor o jumătate de milion de utilizatori din SUA, fac asta, spune Drobac. „Problema este a celor indisciplinați, iar asocaiția încearcă să-i educe pe noii utilizatori cu privire la regulile de operare a dronelor”, a mai spus el.