Droguri în valoare de aproape un miliard de dolari au fost arse de polițiști

Droguri în valoare de aproape un miliard de dolari au fost arse de polițiști

Myanmar, Thailanda și Cambodgia au distrus prin ardere stupefiante în valoare de aproape un miliard de dolari,pe 26 iunie, un act de forță și de sfidare în încercarea poliției de a stopa fluxul de droguri din ce în ce mai mare, în regiune.

Distrugerea, care marchează și ziua mondială anti-drog declarată de Națiunile Unite, are loc după încă un an de capturi record de narcotice, în zonele de frontieră din Myanmar, Laos, sudul Chinei și nordul Thailandei.

Mai ales Myanmar rămâne una dintre marile țările mari producătoare de droguri, aceasta fiind moștenirea întunecată a zeci de ani de război civil în regiunile sale de frontieră, unde trupele și forțele rebele etnice se luptă pentru controlul comerțului atât de profitabil.

Bande armate fabrică mari cantități de opiu, heroină și canabis, precum și milioane de pastile pe bază de metamfetamină, cunoscute sub numele de „Yaba“. Toate acestea sunt apoi scoase ilegal din țară, prin Asia de Sud-Est.

Se estimează că droguri în valoare de 385 milioane de dolari au fost arse în trei ceremonii oficiale de pe teritoriul Myanmarului, luni, potrivit unui ofițer de poliție din capitala Naypyidaw.

în cadrul celei mai mari astfel de ceremonii, în Yangon, nori mari de fum au umplut cerul după ce autoritățile au dat foc unor mari cantități de opiu, heroină, cocaină și comprimate de metamfetamină în valoare de aproape 230 de milioane de dolari.

„Am ars o cantitate record de droguri azi... pentru că poliția a confiscat mai mult decât în ultimii ani“, a declarat Myo Kyi de la departamentul Antidrog din cadrul poliției, pentru AFP.

Într-o zonă industrială aflată la marginea orașului Bangkok, autoritățile thailandeze au ars droguri în valoare de 589 milioane de dolari, inclusiv 7800 de kilograme de pastile Yaba și 1.185 de kilograme de metamfetamine concentrate, denumite generic ”cristal”.

Și în Cambodgia, oficialitățile au ars 130 de kilograme de droguri estimate la o valoare de aproximativ 4 milioane de dolari.

Cantitățile uriașe sunt adesea menționate ca dovadă că aceste țări fac eforturi de a opri vastul comerț regional cu droguri, din regiune.

Totuși, oamenii legii spun că acesta este doar vârful aisbergului, producătorii crescând cantitățile pentru a satisface cererea tot mai mare din Asia de Sud-Est, mai ales în Bangladesh și India.

Același ofițer de poliție din Naypyidaw a spus că aproape toate drogurile arse la ceremoniile oficiale din Myanmar au fost fabricate în statul Shan, din estul țării, în zone controlate de grupuri etnice armate.

Principalii organizatori ai acestei activități sunt reprezentați de Armata Unită a Statului Wa, o miliție având 25.000 de combatanți. Recunoscuți ca fiind traficanții de droguri cei mai înarmați din Asia, aceștia se fălesc cu teritoriile autonome de la granița cu China, pe care le controlează. De asemenea, ei au legături strânse cu Beijingul.

În ciuda reputației pe care o au, Wa neagă că ar produce droguri și chiar au pus în scenă propria lor ceremonie de ardere a unor droguri, luni, în satul Ponpakyin.

Myanmar trebuie să facă față, de asemenea, unui val tot mai mare de dependenți de droguri în interiorul granițelor sale.

Experții spun ca folosirea pastilelor Yaba a crescut dramatic, deoarece bandele etnice armate au trecut de la exportul tuturor pastilelor în străinătate la vânzarea unei părți din acestea către utilizatorii casnici.

Călugări budiști și militari s-au aflat printre cele 13.500 de persoane urmărite penal pentru infracțiuni legate de droguri în 2016, cu 50 la sută mai mult față de anul precedent, potrivit datelor furnizate către AFP.

„Producția de droguri a crescut în fiecare an, începând cu 2006,“ a declarat șeful poliției, Yangon Win Naing, în fața mulțimii adunate pentru ceremonia de luni, de la marginea orașului.

În încercarea de a combate acest flagel în creștere, noul guvern civil al Myanmarului încearcă să modifice legile severe anti-drog promulgate de fostului guvern militar.

Potrivit legislației actuale, oricine este descoperit, chiar și cu o cantitate mică de droguri, poate fi încarcerat ani de zile.   În tot acest timp, Thailanda are a șasea cea mai mare populație încarcerată, la nivel mondial, și a zecea cea mai mare rată de încarcerare la nivel mondial. Acest lucru este cauzat în mare măsură de legile sale anti-drog foarte stricte.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News