Droguri, gloanțe și o privatizare eșuată. Misterul asasinării a doi afaceriști din România

Droguri, gloanțe și o privatizare eșuată. Misterul asasinării a doi afaceriști din România

O spălătorie auto din orășelul argeșean Câmpulung Muscel ne-a pus, la sfârșitul anului trecut, pe harta internațională a crimei organizate. Proprietarul ei, un albanez în vârstă de 34 de ani, se pare că a fost ținta principală a unui atentat cu trei victime, consumat pe 29 decembrie, la ora 21.15, la marginea unui oraș din Albania, Elbasan.

Povestea, expediată simplist de colegi din presă drept „o răfuială între traficanții de droguri” are, însă multe ramificații în România, mergând până la poarta unei foste perle a industriei românești, un combinat, aflat acum în paragină, dar care era cândva numit „mândria Elenei Ceaușescu”.

 

Ambuscada

Ne puteți urmări și pe Google News

Filmul crimei din 29 decembrie a mai apărut în ultimele zile, dar acum el poate fi completat cu datele de ultimă oră strânse de poliția albaneză. Pentru a-și completa cercetările, albanezii au solicitat ajutor din România, Olanda, Anglia și Italia.

În ultimele zile ale lunii decembrie, s-au întâlnit în Albania, în Elbasan, Arben Dylgjeri, Endrit Alibey și Erdal Duranay. Plănuiau să facă Revelionul în zonă, împreună cu familiile. Sâmbătă seara au mers toți la un restaurant din oraș și, puțin după ora 21.00 au plecat spre Peqin, orășelul predominant musulman din regiunea Elbasan unde locuiau. Erau îmbarcați în trei mașini. În prima, un Range Rover înmatriculat în județul Argeș (AG 71 WYP), erau cei trei bărbați enumerați mai sus. În celelalte erau soțiile și copiii.

S-au încadrat pe Drumul Metalurgiei și, la un sens giratoriu (zona e numită de localnici Brandashesh) mașina a fost blocată de alta.

Se pare că locul a fost foarte atent ales, fiind în afara camerelor de supraveghere stradale. De aici încep speculațiile, dar la confirmarea lor lucrează albanezii.

„Comandoul” care a executat tripla crimă ar fi format din 5 persoane. Două ar fi avut misiunea de a-i urmări pe cei trei pe parcursul zilei. Mașina care i-a blocat în trafic ar fi fost condusă de al treilea. În fine, ultimii doi ar fi cei care au tras efectiv, folosind arme automate, probabil Kalashnikov, destul de „populare” și de ușor de procurat în Albania.

Anchetă la nivel înalt

Cei trei ocupanți ai mașinii au fost omorâți de ploaia de gloanțe. Duranay, proprietarul mașinii, a fost lovit de 7 proiectile. Endrit a fost lovit de nu mai puțin de 18 gloanțe, asasinii „insistând” asupra lui, lucru ce i-a determinat pe anchetatori să creadă că el ar fi fost ținta principală a atentatului. Dylgjeri a murit de la gloanțe ricoșate sau care trecuseră deja prin ceilalți. Toți trei au murit la scurt timp după atac, chiar dacă poliția și salvarea au fost chemate de rude imediat.

Au fost ridicate 25 de persoane pentru audieri, dar nu s-a operat nicio reținere, bănuiala fiind că atacatorii au părăsit imediat Albania. Cum măsurile operative nu au dat rezultate rapid, a urmat analiza profilurilor victimelor, în speranța că vor apărea informații despre criminali.

Cazul este atent monitorizat de albanezi, ministrul de Interne Sander Lleshi convocând o ședință operativă duminică, 30 decembrie, la ora 11.00, cu toți șefii din poliție. Atunci s-a decis solicitarea de informații din mai multe țări.

 

Primele legături cu România

Cel puțin unul dintre bărbații omorâți trebuie să fi avut legături cu o rețea de crimă organizată destul de puternică pentru a organiza un asasinat. Arben Dylgjeri avea 56 de ani. A lucrat ani de zile în Anglia și revenise în țara de baștină de puțin timp. Primele informații arată că nu a avut niciodată probleme cu legea, dar se fac totuși verificări în Marea Britanie. Totuși, deocamdată, se pare că el este victimă colaterală.

Erdal Duranay, 51 de ani, este cetățean turc și se pare că se afla în Albania la invitația rudelor soției sale, membră a familiei Dylgjeri. Până acum nu sunt indicii care să arate că vizita țara și cu alt scop, deși el are în România o afacere care e de mulți ani pe butuci și e posibil să fi căutat investitori sau alternative.

Al treilea bărbat omorât, Endrit Alibey, 34 de ani, este nepotul lui Arben Dylgjeri, este născut în Elbasan, dar nu a venit în Albania de ani buni. A stat o perioadă în Italia, iar de câțiva ani stătea în România, fiind proprietarul unei spălătorii auto în Câmpulung Muscel.

Singurul milionar din grup nu-și putea valorifica tezaurul

Erdal Duranay este singurul dintre cei omorâți care poate fi considerat milionar, el fiind administratorul firmei Greton Granit care deține în Câmpulung Muscel fostul „Combinat de fire și fibre sintetice”. Intreprinderea poreclită cândva „mândria Elenei Ceaușescu”, cunoscut fiind interesul fostei „academician doctor inginer” pentru industria chimică, a fost propusă spre lichidare în vremea Guvernului Victor Ciorbea. A trecut pe la mai mulți afaceriști turci, dar nu a putut fi valorificat decât ca fier vechi. Când a ajuns la Duranay, un turc aflat în România de mai bine de 15 ani, acesta a încercat să o valorifice. Din 2010 până în 2015, a încercat să aducă investitori, preponderent turci, ca să folosească spațiile. S-a lovit mereu de refuzul autorităților locale, pentru că soluțiile propuse de el erau toate periculoase pentru mediu. Ultima încercare a făcut-o cu trustul turc Yildizlar Yatirim, care a vrut să construiască la Câmpulung o fabrică de prefabricate din lemn și una de clei pentru PAL și Pal laminat. În ultimul timp, Duranay umbla să vândă combinatul. În instanțe, pentru că firma a ajuns de multe ori la proces din cauza datoriilor, Duranay l-a învins de curând pe un alt pretendent la activele combinatului, fostul ministru în guvernul Republicii Moldova, Constantin Iavorski.

Acțiunea antidrog „COCASH” din Italia și ținta asasinatului

Endrit Alibey, fost Dylgjeri, este considerat de anchetatorii albanezi drept ținta atacului din seara de 29 decembrie. În dimineața zilei de 4 iunie 2013, el a fost ridicat de carabinieri din orașul Asti, din Piemont, nordul Italiei. Endrit fusese în centrul unei operațiuni demarată de italieni cu un an și jumătate înainte. Numele de cod al acțiunii a fost „Cocash” (bani pentru cocaină). Endrit și fratele său, Andrei, erau considerați capii unei filiere de albanezi care aduceau droguri din Olanda și le distribuiau în Italia. În cadrul perchezițiilor au fost prinse 15 persoane în flagrant, alte 14 au fost ridicate pentru audieri. S-au găsit 2.5 kg de cocaină, trei pistoale cu glonț și bani marcați. Oficialii din Piemont spun că gruparea „Cocash” tranzacționase cocaină în valoare de peste 10 milioane de euro. Pe lângă grupul fraților Alibey, au fost ridicați atunci și membrii unei alte bande de albanezi, condusă de frații Vexhi și Urim Shahinaj.

Deși părea că acuzațiile sunt atât de bine probate și de grave încât cei implicați nu aveau cum să mai iasă vreodată din închisoare, pe Endrit îl găsim după numai câțiva ani în Argeș ca afacerist.