Drogații din Ferentari ajung în inima Spaniei: „Am furat cu raftul, am încercat să mă spânzur în pușcărie. Totul pentru heroină”
Editura Evenimentul si Capital

Drogații din Ferentari ajung în inima Spaniei: „Am furat cu raftul, am încercat să mă spânzur în pușcărie. Totul pentru heroină”

Autor: | | 6 Comentarii | 11200 Vizualizari

După primele trei episoade publicate în exclusivitate de Evenimentul Zilei, în cadrul serialului „Incognito în lumea drogurilor”, continuăm astăzi cu un episod care vizează activitatea drogaților români în Spania: furturi, violențe, bătăi, tentative de sinucidere și carceră grea. O singură miză. Letală: heroina! Menționăm că vocea povestitorului, a personajului incognito, aparține unui bărbat căruia îi vom proteja identitatea de-a lungul acestui serial impresionant

În 2007, când au fost primiți în „marea familie” europeană și au putut ieși din țară cu buletinul într-o mână și cu sacoșa de rafie în alta, românii au reușit, de fapt, să evadeze din „temnița” în care fuseseră aruncați atâția ani de strategii geopoliticii mondiale. „Marea invazie” avea să sperie vestul și să nască întrebări privind aderarea noastră la Uniunea Europeană.

Mulți români au intrat pe furiș în antecamera lumii occidentale pentru a se căpătui sau pentru a câștiga într-un an cât ar fi adunat într-o viață acasă.

De la samsarii care aduc mașini din Germania, așanumitele „cazane” care iau ochii cumpărătorilor naivi, la „căpșunarii” care sclavagesc pe plantațiile latifundiarilor străini, românii care au mers „la ghici” în străinătate au avut viață grea și au rămas etern la statutul de plebei.

Românii și-au construit comunități pe oriunde s-au dus. La Rimini, în Italia, la Barcelona și Castellon, în Spania, ori la Rosenheim, în Germania, ai noștri s-au strâns unul lângă celălalt pentru a înfrunta mai ușor această lume nouă, cu regulile ei diferite și cu libertățile ei ciudate.

Cutia Pandorei pentru lumea interlopă

Pe de altă parte, s-au deschis noi orizonturi, am putut aplica la joburile lor și le-am putut imita modul de viață. Și suntem apreciați peste hotare. Muncim mai mult și pricepem mai repede. Inteligența nativă ne ajută să accesăm direct punctele esențiale ale oricărei probleme, fără a derapa în amănunte inutile. Tot inteligența ne ajută, însă, și să furăm.

Străzile înguste ale Barcelonei sunt refugiul căutat de drogații români FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Pentru lumea interlopă din România, aderarea la UE a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Despre prăpădul făcut de aceștia în străinătate îmi povestește tot Mister X, călăuza mea din lumea drogurilor, un personaj neomenesc, direct implicat în sutele de jafuri care au speriat Occidentul.

Pentru că, da, am făcut – și încă facem – prăpăd! Românii nu înseamnă doar ITiștii geniali care s-au impus la Microsoft și Google, ori medicii atât de apreciați pe la clinici celebre din Europa și SUA. Românii înseamnă și Mister X, înseamnă traficanți de droguri de mare risc sau de carne vie. Iar între „familiile” interlope din Europa, ai noștri au un renume trist, fiind considerați cei mai periculoși, imediat după albanezi.


„Dacă mă prindeau cu mai puțin de 400 de euro furați, îmi făceau o hârtie și-mi dădeau drumul”


„Furam cu raftul. Să moară mama, furam tot raftul odată!”. Mister X își amintește primul contact cu orășelul de pe coasta Mediteranei în care a locuit aproape 7 ani. Iar când vorbește, își mijește ochii parcă asumându-și rolul de primadonă a dramei pe care urmează să ne-o povestească.

„Stăteam într-un bloc cu 50 de români. Toți, țigani. Niște păduchi. Abia puteau să silabisească o propoziție în limba română. Erau cele mai rele scursuri din România”. Mister X nu duce nici el lipsă de inteligență nativă și strecoară, ori de câte ori are ocazia, câte-o remarcă menită să-l diferențieze pe scara intelectului de restul „păduchilor”.

„Toți se drogau cu Dava (heroină – n.r.). O luau, o îndoiau cu ce găseau și o vindeau mai departe. Erau periculoși, să moară mama, te omorau din nimic”. „Și cum te-ai descurcat?” „M-am drogat rău într-o zi. Să mor eu și tu, am băgat două bile de-o dată în nas. Am luat un baros și am început să iau ușile apartamentelor la rând. S-au închis în casă ca șobolanii, tremurau. Îți spune fratele tău o vorbă: niciodată să nu-ți fie frică să intri la tine acasă. Dacă faci asta, ai pus-o...”.

Legea „sub 400 de euro”

Pentru ei, interlopii, contactul cu străinătatea a fost un șoc, dar nu unul spiritual, nu, în niciun caz. Șocul a venit atunci când și-au dat seama cât de ușor pot să fure. Văzând că insist pe tema aceasta, Mister X îmi face alte dezvăluiri: „Băi, tu nu înțelegi? Ce nu înțelegi? Intram cu o geantă uriașă în magazin și mă străduiam să mă vadă paznicii că nu cumpăr nimic. Altul intra cu un cărucior și îl umplea. Ne întâlneam la raftul cu apă minerală, unde nu ne putea vedea nimeni, și umpleam geanta cu ce luase ăla în căruț. Apoi ieșeam liniștit.

„Stăteam într-un bloc cu 50 de români. Toți, țigani. Niște păduchi. Abia puteau să silabisească o propoziție în limba română”

Când am ajuns acolo, în prima zi am făcut asta de cinci ori într-o oră la același magazin”. Râde. E chiar mândru. „Și nu te prindeau?” Rânjește superior. „Ce să mă prindă, mă! Tu nu înțelegi că sunt proști? Proști! Păi, dacă mă prindeau cu mai puțin de 400 de euro furați, îmi făceau o hârtie și-mi dădeau drumul. Iar la trei hârtii făceam o săptămână de pârnaie”.


„Am intrat peste țigani în casă și mi-am băgat în nas toate bilele pe care le-am găsit”


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate