„Dressingul“ detronează şifonierul

„Dressingul“ detronează şifonierul

Vechile dulapuri, zestre transmisă din generaţie în generaţie, sunt înlocuite de camere special amenajate pentru garderobă.

Hainele nu se mai sufocă în vechiul şifonier, au loc şi curelele, pantalonii nu mai trebuie înghesuiţi pe aceleaşi umeraşe cu sacourile, iar pantofii, cizmele ori adidaşii pot sta în spaţii speciale. Este loc chiar şi pentru genţi, poşetuţe ori valize! Şi asta datorită camerei denumită „dressing“, un loc special creat pentru haine şi încălţăminte, un loc în care să-ţi alegi relaxat ţinuta.

Designerii de amenajări interioare spun că, practic, „dressingul“ este înlocuitorul dulapului, însă atenţionează că o cameră cu o astfel de destinaţie poate exista doar dacă ai un apartament mai măricel. „Altfel, nu are sens să ai dressing-room“, consideră Simona Rizzi, general manager al firmei Spazio Casa Interioare din Bucureşti.

Ea spune că locul „dressingului“ este întotdeauna între dormitorul mare şi baia mare. Oglinzi cât mai multe

Chiar dacă este vorba doar despre o cameră cu haine şi încălţăminte, spaţiul trebuie tratat cu aceeaşi consideraţie care se acordă întregii case.

„Dressingul trebuie să fie spaţios şi foarte bine luminat, iar materialele predominante să fie moi“, recomandă Simona Rizzi. Este indicată prezenţa cât mai multor oglinzi (atât pentru utilitate, cât şi pentru estetică). „Ele dau impresia de spaţiu extins şi luminozitate“, explică Laurenţia Onea, communication & interior design manager al IKEA. Eventual, sugerează Diana Borundel, designer de interioare, poţi pune oglinzi pe întreg peretele opus rafturilor.

Şi culorile pereţilor sunt extrem de importante, iar specialiştii recomandă albul, bejul, galbenul pai, chiar şi albastrul foarte deschis. „În această cameră există deja foarte multe culori. Cele care trebuie să iasă în evidenţă sunt ale hainelor şi încălţămintei. Dacă te îmbraci cu o bluză albă, iar pereţii dressingului sunt roşii, s-ar putea ca bluza să pară roz. Cu alte cuvinte, rişti să-ţi ratezi ţinuta pentru că nu ai ales bine culoarea vopselei pentru dressing“, argumentează Diana Borundel. Carpetă de dimensiuni mici

Designerii spun că este preferabil ca suprafaţa podelei să fie cât mai puţin acoperită, eventual cu o carpetă. „Este bine să existe parchet, fie laminat, fie din lemn bine şlefuit, pe care să stai atunci când te descalţi. Nu este necesară acoperirea totală a podelei“, spune Diana Borundel. Ea recomandă ca în dressing să fie aşezate şi o măsuţă de toaletă, precum şi una pentru călcat.

Decoraţiunile pentru pereţi nu sunt abolut necesare pentru simplul motiv că aceştia vor fi acoperiţi fie de oglinzi, fie de rafturile cu haine. Ansamblul de corpuri care alcătuieşte, de fapt, dressingul, poate să coste în jur de 2.000 de lei. SOLUŢII PENTRU APARTAMENTE

Dulapuri foarte înalte, cât pereţii Pentru cei care nu au unde să amenajeze o încăpere specială pentru haine, designerii recomandă utilizarea unor dulapuri cât mai înalte, compartimentate pentru depozitarea ordonată a diferitelor tipuri de articole. Laurenţia Onea, communication & interior design manager al IKEA, sugerează şi o posibilă aranjare: tricourile împachetate pe rafturi, hainele şi jachetele pe umeraşe, şosetele şi alte articole mici aşezate în sertare sau coşuri speciale, încălţămintea aranjată pe rafturi ori în cutii cu spaţii speciale.

Ne puteți urmări și pe Google News