Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dreptate din mormânt! Condamnat la moarte, reabilitat după 70 de ani
Dreptate din mormânt! Condamnat la moarte, reabilitat după 70 de ani

Dreptate din mormânt! Condamnat la moarte, reabilitat după 70 de ani

Lui Ioan Surugiu, unul dintre cei 1.000 de tineri eliberați la abdicarea Regelui Mihai, i-a fost recunoscută nevinovăția în instanță, abia în anul 2013. Fiul său a reușit să obțină dovada că tatăl său a fost nevinovat, la doi ani după ce l-a condus pe ultimul drum

Au trecut aproape patru ani de la decesul unuia dintre luptători anti-comuniști condamnați la moarte și eliberat odată cu abdicarea Regelui Mihai. Ioan Surugiu a făcut parte din lotul celor 1.000 de tineri – care nu erau numai studenți – pe care comuniștii susțineau că urmează să îi execute, dacă fostul rege nu părăsește tronul României. A fost și unul dintre puținii supraviețuitori ai unui lagăr din Siberia. Avea 84 de ani și a intrat în mormânt fără să își vadă împlinit un vis, acela de a fi reabilitat de Statul Român. A suferit, atât el cât și copiii săi, pentru simplul motiv că s-a opus regimului totalitar.

În numele tatălui

Cel care i-a îndeplint, chiar și după moarte, dorința bătrânului a fost fiul său, Iulian Surugiu, nimeni altul decât președintele S i n d i ca t u l u i Național al Agenților de Poliție (SNAP).


FOTO:  Iulian Surugiu 


Am aflat povestea bătrânului atât de la liderul de sindicat, cât și dintr- o înregistrare făcută cu Ioan Surugiu, înainte de a pleca la Ceruri. Acolo, vârstnicul luptător povestește cum a fost luat prizonier, împreună cu mai mulți tineri din comuna sa natală, Tescani, județul Bacău, pentru că s-au împotrivit militarilor sovietici, atunci când au venit în sat să le ia fetele.

„Am stat într-un lagăr, iar din 800 de oameni care eram acolo, am scăpat cu viață doar 12. Am reușit să fugim și ne-am întors acasă”, povestea Ioan Surugiu, în anul 2011, înainte de a muri.

După ce supraviețuitorul s-a întors acasă, a avut de furcă cu Securitatea. Documentele scoase de la CNSAS de către Iulian Surugiu arată că tatăl său a fost urmărit pas cu pas. A fost cercetat și arestat în perioada anilor 1946-1947. Avea doar șapte clase, iar după ce s-a întors din Rusia, nu a mai fost acceptat în nicio școală. „Unde m-am înscris am fost expulzat, de peste tot. Și, totuși, am muncit, am învățat patru meserii”, spunea fostul luptător.

Tractoristul legionar

Din documentele de la CNSAS reiese că Ioan Surugiu a fost găsit vinovat de „răspândirea de știri false și deținerea de materiale cu caracter legionar”. „Tatăl său, adică bunicul meu, Petra, a făcut parte dintr-un cuib de legionari. De aici ni s-au tras toate”, ne-a explicat Iulian Surugiu. Și actualul lider de sindicat a avut de suferit: a fost dat afară din Școala de Maiștri și Subofițeri, din cadrul MApN, în anul 1983, așa cum arată Sentința Curții de Apel București, din 25.04.2013, prin care s-a decis că măsura a avut un caracter politic. Tatăl său, decedat în noiembrie 2011, avea să fie reabilitat prin sentința din 15 februarie 2013 a aceleiași instanțe, în care se constată „caracterul politic al cercetării penale a numitului Surugiu Ioan”.