Dreapta spaniolă, pedepsită pentru austeritate

Spania a schimbat macazul, duminică, și a votat, la locale și regionale, cu stânga, punând capăt dominației sistemului bipartid din ultimii 30 de ani. Deși a câștigat cele mai multe voturi, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a pierdut în toate regiunile majoritatea absolută de care se bucura și depinde de coaliții cu alte formațiuni

În Spania, nu a mai fost o astfel de schimbare de 30 de ani - socialiștii și conservatorii alternau la putere- dar acum sistemul politic a devenit mult mai fragmentat, incluzând și partidul anti-austeritate Podemos și centriștii de la Ciudadanos.

Notabilă este mișcarea spre stânga a electoratului din Barcelona și Madrid - în funcție de coalițiile care se realizează, capitala Spaniei ar putea avea primul primar de stânga după 25 de ani.

Majoritatea voia schimbarea

„Este foarte clar că o majoritate pentru schimbare a câștigat”, a spus Manuela Carmena (70 de ani), judecătoare la Curtea Supremă, care speră să conducă Madridul. Are sprijinul social-democraților, care au ieșit pe locul al treilea, și îi lipsește în Consiliul Local un singur mandat în fața fostului primar, conservatorul Esperanza Aguirre. Partidele de stânga ar putea avea împreună majoritatea absolută la Madrid.

Noul primar al Barcelonei este tot o femeie - Ada Colau, care vrea „mai multă justiție socială” și conduce o „coaliție de partide și cetățeni de stânga”, organizație numită Barcelona en Comú, care include și membri ai partidului Podemos.

„Revoluția democrată”

„Suntem mândri că acest proces nu este o excepție, în Barcelona, ci este o revoluție democrată în Catalonia, în Spania, și sperăm în toată Europa de sud”, a spus Colau, după ce a devenit clar că a obținut majoritatea voturilor în capitala catalană.

Colau este o activistă cunoscută, care a luptat contra evacuărilor din case, din cauza clauzelor abuzive ale contractelor de ipotecă, în timpul crizei pieței imobiliare de acum opt ani. Ea este unul dintre fondatorii platformei care a apărat oamenii afectați de aceste ipoteci - Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH). Colau cere „mai multă democrație” și o curățare a clasei politice corupte.

Împreună, partidele principale, PP și PSOE, au obținut 51% din voturi, mult mai puțin decât 65% în urmă cu patru ani.

Rezultatele alegerilor în 13 din 17 regiuni din Spania și în peste 8.000 de localități pot fi o avanpremieră pentru parlamentarele de la sfârștiul anului.

Deși, oficial, recesiunea s-a încheiat, partidele de la putere plătesc pentru anii de austeritate, pentru șomajul care încă este ridicat, în special în rândul tinerilor, și pentru scandalurile de corupție, care le-au afectat reputația.

Locale în cifre

Șeful guvernului, Mariano Rajoy (Partidul Popular), s-a implicat serios în campania electorală, parcurgând 14.000 de km, în timp ce Pedro Sanchez, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc, a bătut toate recordurile, cu 25.000 de km parcurși, potrivit presei spaniole. Toate acestea, pentru a evita sancțiunile electoratului, ceea ce nu s-a întâmplat. Treizeci și cinci de milioane de alegători dintr-o populație de 46,5 de milioane au fost chemați la urne, în peste 8.000 de municipii și 13 comunități autonome. În total, la scrutinul de duminică au fost aleși 8.122 de primari, 67.000 de consilieri și 13 șefi de guverne regionale. Partidul Popular a obținut 27% din voturi, cu 10% mai puțin decât acum patru ani, iar Partidul Socialist (PSOE), aflat în opoziție, s-a clasat pe locul doi, cu 25% din voturi.