Publicul de la Washington DC a avut șansa să vizioneze istoriile familiilor moldovenești, deportate în Siberia, în care au fost spulberate copilării și schimbate vieți pentru totdeauna, se arată într-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova în SUA. Proiecția filmului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, desfășurată, în premieră, în capitala federală americană, la Muzeul Victimelor Comunismului, a adunat o sală plină și a emoționat spectatorii.
Filmul „𝐒𝐢𝐛𝐞𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐨𝐚𝐬𝐞”, în regia Leontinei Vatamanu din RM, proiectat, la Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC.
După lansarea din 28 iunie 2019, cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 1949, documentarul regizoarei Leontina Vatamanu și a producătorului Virgiliu Mărgineană, realizat la OWH Studio, are succes enorm la publicul din Republica Moldova, dar și la cel din UE.
Pe 26 martie, Ambasada Republicii Moldova în SUA a organizat proiecția filmului „Siberia din oase”, la Muzeul Victimelor Comunismului din Washington DC. Toate întâmplările din acest film sunt adevărate. Pot fi urmărite confesiunile a patru protagoniști, care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949.
Filmul impresionează anume prin atmosfera sa captivantă și prin modul în care sunt reactualizate tragediile umane din Basarabia din perioada regimului stalinist. „În această narațiune emoționantă, povestea propriei mame a regizoarei se desfășoară în mijlocul tăcerii și stigmatizării, care au învăluit cândva acest subiect tabu. În ciuda faptului că au îndurat greutăți de neimaginat, cei deportați au dat dovadă de o rezistență remarcabilă, asemănătoare stâncilor neclintite”, notează organizatorii.
„Imperativul vital: de a comemora, ca să nu riscăm să repetăm ororile istoriei”
„Chiar și în cadrul propriei mele familii, cicatricile deportării au fost purtate în tăcere, umbrite de religiozitate profundă și evlavie de neclintit”, a spus ambasadorul Viorel Ursu, la prezentarea filmului. În timpul vizionării mărturiilor celor deportați, este important să ne reamintim imperativul vital de a comemora – ca să nu riscăm să repetăm ororile istoriei, atrag atenția responsabili din cadrul reprezentanței diplomatice a Republicii Moldova la Washington DC.
Organizatorii au mulțumit cineastei Leontina Vatamanu „pentru că a împărtășit cu curaj aceste povești importante, aruncând lumină asupra luptelor nespuse ale familiilor moldovenești deportate în Siberia. Devotamentul ei pentru păstrarea acestor amintiri asigură că vocile lor sunt auzite și experiențele lor onorate. Munca regizoarei servește ca o amintire emoționantă a rezistenței spiritului uman și a imperativului de a ne confrunta cu greșelile istoriei”.
Tragediile basarabenilor deportați emoționează până la lacrimi cinefilii străini
Spectatorii prezenți la eveniment au primit în dar mărțișoare, aflând astfel despre tradiția din luna martie a poporului nostru. Cei care n-au reușit să vizioneze această docu-dramă pătrunzătoare, o pot face accesând acest link: https://vimeo.com/ondemand/siberiadinoase
Filmul „Siberia din oase” a fost vizionat de cinefilii din mai multe orașe din România, din Canada și Ţările Baltice, publicul străin arătându-se interesat şi foarte emoţionat la vedere tragediilor deportaților basarabeni, susține regizoarea Leontina Vatamanu. Ea este de părere că subiectul deportărilor trebuie studiat cu mai multă atenţie în şcoli.
Leontina Vatamanu este o cunoscută regizoare și scenaristă, director artistic al Festivalului Internațional de Film Documentar „Cronograf” din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Scenaristică și Critică de Film de la Academia de Teatru și Film “I. L. Caragiale” din București. .A participat la numeroase festivaluri și proiecții de film din România, Polonia, SUA, Estonia, Franța, Slovacia, Germania, Ucraina etc. este laureată a mai multor festivaluri internaționale de filme documentare.